BASF

Tweede project op BASF-Verbundsfabriek in Kuantan klaar voor ingebruikname

BASF PETRONAS Chemicals Sdn Bhd, een 60:40 joint-venture tussen BASF en het Maleisische staatsbedrijf Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), heeft gisteren bekend gemaakt dat het oxoalcohol- en synthesegas-complex op hun 'Verbund'-locatie in Kuantan, Maleisië, in bedrijf is genomen.

Het gaat hierbij om het tweede grote project van de joint-venture, dat op het 150 hectare stuk grond aan de oostkust van Maleisië in bedrijf gaat. Het eerste complex voor de productie van acryl werd in juli 2000 reeds in bedrijf genomen. De volgende uitbreiding van de locatie zal een butaandiol-complex zijn met een capaciteit van 100.000 ton per jaar, die in 2002 in bedrijf zal gaan.

Verder is de bouw van een fabriek voor mierenzuren gepland met een capaciteit van 50.000 ton per jaar. Samen hebben de fabrieken in Kuantan een capaciteit van meer dan een miljoen ton per jaar. Vanuit deze locatie worden voornamelijk klanten in de Aziatische markt beleverd. De investeringen voor het project in deze locatie komen samen neer op ongeveer 900 miljoen euro.

Het oxoalcohl- und synthesegas-complex bestaat uit zes fabrieken, onder andere voor synthesegas, oxoalcohol (250.000 ton per jaar), phtaalzuur-anhydride (40.000 ton per jaar) en weekmakers (100.000 ton per jaar). Weekmakers zijn belangrijke chemische bestanddelen voor de productie van flexibele vinylfolie en PVC-producten, zoals bijvoorbeeld gebruikt in vloerbedekking, kabels, schoenen en speelgoed. De weekmakers zullen de belangrijkste producten van deze locatie zijn.

BASF is een transnationale onderneming in de chemische industrie. Door innovatie en groei wil de onderneming haar waarde laten stijgen. BASF biedt haar klanten een productief assortiment van producten, van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, kleurstoffen en pigmenten, dispersies, voertuig- en industrielakken, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas. De Verbundstrategie is een van de bijzonder sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee langdurige onderscheidende voordelen ten opzichte van concurrenten. Met een omzet van rond 36 miljard euro en 103 000 medewerkers in 2000 is BASF één van de wereldwijd leidende ondernemingen in de chemiebranche.



Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203