PERSBERICHT

Detailhandel wil einde discussie verwijderingsbijdragen

RND roept NVMP op af te zien van juridische procedures tegen het NMa-besluit

LEIDSCHENDAM, 18 april 2001 - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil definitief duidelijkheid over verwijderingsbijdragen in het belang van consument en detaillist. Het buiten de prijs houden van de verwijderingsbijdragen - zoals de fabrikanten willen - is ongewenst, mede omdat de detailhandel per 1 juli moet dubbelprijzen in verband met de komst van de euro.

De NMa is met een belangrijke uitspraak gekomen, die het buiten de prijs houden van de verwijderingsbijdrage verbiedt. De RND is tevreden met dit besluit van de NMa, waar meer dan 2 jaar op is gewacht en waar de RND zich voor ingespannen heeft.

De RND betreurt het dat de Nederlandse Vereniging Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) mogelijk beroep instelt tegen een belangrijk onderdeel van het besluit van de NMa, namelijk de verplichte doorberekening van de verwijderingsbijdragen. De RND verwacht dat door dit beroep van de NVMP de discussie over het wel of niet verplicht doorberekenen van verwijderingsbijdragen op huishoudelijke apparaten nog jarenlang doorgaat.

Als er door de NVMP beroep wordt ingesteld en het NMa-besluit wordt geschorst, gaat de discussie over all-in consumentenprijzen de komende 2 à 3 jaar door, terwijl de detailhandel verwacht dat er geen andersluidende uitspraak komt na bezwaar en beroep. Daarom roept de RND de NVMP op om f te zien van juridische procedures tegen het NMa-besluit.

De RND is - net als de Consumentenbond - een voorstander van all-in prijzen, zodat de consument precies weet wat hij aan de kassa moet betalen. Dit is extra belangrijk met de komst van de euro en het dubbelprijzen per 1 juli in het verschiet. Ieder risico op verwarring bij de introductie van de euro moet immers worden vermeden.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie voor brancheverenigingen in de detailhandel en andere vormen van commerciële samenwerking zoals franchiseorganisaties, in- en verkooporganisaties. De bij de aangesloten ondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 70 miljard gulden.