GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 18 april 2001 18:44

Brede steun voor meer rechten huurders

(18 april 2001)

Twee amendementen van GroenLinks, die de positie van 7 miljoen huurders versterken, zijn unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. Dat is de uitkomst van de stemmingen over het nieuwe huurrecht in het Burgerlijk Wetboek. Huurders krijgen het recht om te klussen in de eigen huurwoning. Zolang aanpassingen geen waardedaling van de woning tot gevolg hebben, mogen huurders hun huis onbeperkt aan de eigen smaak aanpassen. Daarnaast wordt een van de grootste irritaties uit de Woonbond-klachten-top-tien opgelost: bij het verlaten van de huurwoning, hoeft de woning niet meer in oorspronkelijke staat te worden opgeleverd; 'in goede staat' is voortaan voldoende.

Huursubsidie voor voormalig dak- en thuislozen
Daarnaast heeft de Kamer in meerderheid het voorstel van Ineke van Gent gesteund, om dak- en thuislozen huursubsidie te verlenen. Het gaat dan om mensen die voorheen op straat leefden, en nu in een onzelfstandige woning wonen. Om onduidelijke redenen was dit tot op heden slechts weggelegd voor instellingen tot 25 bewoners. Met het voorstel van GroenLinks moet huursubsidie nu aan alle dak- en thuislozen worden verstrekt.

Permanente bewoning vakantiehuizen
Tot slot heeft de Kamer de motie Van Gent gesteund, waarin wordt gepleit voor een betere aanpak van permanente bewoning van vakantiehuizen. Door deze permanente bewoning ontstaan in hoog tempo complete woonwijken in natuurgebieden. Een aantal toezeggingen is reeds gedaan door minister Pronk, bijvoorbeeld voor een vereenvoudiging van de bewijslast en het afschaffen van hypotheekrente-aftrek voor vakantiehuizen. Daar bovenop is nu door de Kamer gevraagd om de aanbieders van dergelijke woningen aan te pakken: projectontwikkelaars die vakantiewoningen aanbieden als permanente woningen, kunnen via de Wet Economische Delicten strafrechtelijk worden vervolgd. Deze wetswijziging moet komend najaar worden ingevoerd.