GYURI VERGOUW

Hulpboek aangezichtsverlamming 'Een Facialis' verschenen

Hulpboek aangezichtsverlamming ('Een Facialis') voor patiënten en therapeuten verschenen

Aangezichtsverlamming is een handicap waaronder in Nederland alleen al 20.000 mensen lijden. Een aandoening tevens, waaraan in de therapeutische praktijk maar weinig aandacht wordt geschonken. Om in deze leemte te voorzien heeft gezichtsonderzoeker en wetenschapsredacteur Ronald van Gelder het eerste overzichtswerk samengesteld over de therapeutische behandeling van deze storende handicap. Doel is daarbij dat deze 'verwaarloosde' groep mensen een betere en adequatere hulp kan krijgen.

Mensen kunnen door allerlei oorzaken een verlamming van hun gezichtsspieren krijgen. Een midden-oorontsteking en virus-infectie kunnen de aanleiding zijn, maar ook een beroerte. Bij een aangezichtsverlamming functioneren de spieren aan één kant van het gezicht niet meer. Dit heeft tal van consequenties. Emoties kunnen niet goed meer van het gezicht afgelezen worden, het spreken gaat moeilijker en tijdens het eten en drinken wordt gemorst. Mensen met een aangezichtsverlamming worden vaak niet meer voor vol aangezien. Kortom, een aangezichtsverlamming is een regelrechte handicap. Een handicap overigens, waar in de toekomst naar verwachting veel meer mensen onder zullen gaan lijden als gevolg van de vergrijzing. Want daardoor zal vooral het aantal beroertes sterk toenemen, waar een aangezichtsverlamming vaak bij wordt gezien.

Hoe een aangezichtsverlamming therapeutisch kan worden behandeld, wordt beschreven in het zojuist verschenen boek: 'Een Facialis': behandeling, effecten en beleving van een aangezichtsverlamming. Het boek is het eerste overzichtswerk over de therapeutische behandeling van de aangezichtsverlamming en de effecten ervan. Aan de orde komen: Mimetherapie, dat is een behandelingsvorm gebaseerd op de mime en fysiotherapie, en Myofeedback: een behandelmethode, waarbij de electrische impulsen die de spieren vanuit de zenuwen ontvangen zichtbaar of hoorbaar gemaakt kunnen worden en naar de patiënt kunnen worden teruggekoppeld. Ook andere belangrijke therapeutische methoden zoals Neuro Developmental Treatment (NDT) en Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie (PNF) worden in het boek beschreven.

De auteurs van het boek zijn facialis-specialisten, psychologen, fysiotherapeuten en logopedisten; ze illustreren hun bijdragen met uitgebreide gevalsbeschrijvingen. Verder schrijven (ervarings)deskundigen over de beleving van de aangezichtsverlamming. Hierdoor is het boek voor zowel therapeuten als patiënten een waardevol werk- en hulpdocument.

'Een Facialis' is nuttig voor iedereen die geïnteresseerd is in en betrokken bij de diagnostiek en de behandeling van patiënten met een aangezichtsverlamming. Maar ook voor patiënten zelf met een perifere of met een centrale aangezichtsverlamming.

Een Facialis': behandeling, effecten en beleving van een aangezichtsverlamming

Redactie: Ronald van Gelder
Amsterdam / Full Color / 80 pagina's
Vergouw Publishing
ISBN 90-805317-3-1
Prijs: & 61606; 32,95

Noot voor de redactie,