Kamer van Koophandel Rotterdam

Officiële opening van de opleiding Trade Management gericht op Azië ,

De officiële opening van de opleiding Trade Management gericht op Azië , een hogere beroepsopleiding gericht op het internationaal zakendoen, zal plaatsvinden op donderdag 19 april 2001 om 16.00 uur op het onderwijsinstituut aan de 's-Gravendijkwal 28 te Rotterdam, een onderdeel van de HES (Hogere Economische School). De openingsceremonie zal o.a. door de heer J.N.A. van Caldenborgh, voorzitter van de Kamer van Koophandel Rotterdam, worden verricht. Hij zal tevens gespreksleider zijn van een kort forum met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de TMA-opleiding.

Succesvolle start Trade Management gericht op Azië Nu de succesvolle start van de opleiding een feit is, de ontwikkeling van het curriculum z'n voltooiing nadert en de eerste studenten op het punt staan voor langere tijd naar Zuidoost-Azië af te reizen, is besloten om de opleiding officieel te openen.

Programma 19 april
Deze middag een aantal workshops plaatsvinden over economische en crossculturele aspecten van het internationaal zakendoen en zijn er informatiestands met informatie over samenwerkingsprojecten met het bedrijfsleven. Na de openingsceremonie is er een receptie.

De Opleiding
Ruim twee jaar geleden opende het Institute for Asian Business Studies haar deuren. Ruim 50 studenten begonnen in september 1998 de eerste opleiding die het instituut in haar programma heeft: Trade Management gericht op Azië , een hogere beroepsopleiding gericht op het internationaal zakendoen. De focus van de opleiding richt zich - zoals de naamgeving al onthult - op Zuidoost-Azië. Het curriculum nadert inmiddels z'n voltooiing: projecten m.b.t. Internationaal Zakendoen, Import- en Exportvraagstukken, Crosscultural Management en (als rode draad) het vak Asian Studies bepalen naast taal- en economieonderwijs het karakter van de studie. Inmiddels telt de opleiding ruim 250 studenten.

Beroepsprofiel TMA
Trade Management gericht op Azië vormt een brug tussen het Europese en Aziatische zakenleven. TMA is een hogere beroepsopleiding en leidt op voor velerlei functies in het internationaal zakendoen: beroepen als area manager, account manager, commercieel manager, export-/importmanager, functies bij ambassade of consulaat, consulent/adviseur van Nederlandse en/of Aziatische bedrijven staan open voor afgestudeerden van de opleiding.

Brede studie, duidelijke focus
In een vierjarig curriculum, gestoeld op de beginselen van het competentiegericht onderwijs, krijgt de student de noodzakelijke kennis aangereikt: crosscultural management, kennis van taal en cultuur, economie, import- en exportmanagement, transport en logistiek nemen een centrale positie in. Even belangrijk is de ontwikkeling van de persoonlijke bekwaamheden en sociale vaardigheden: leiding geven, onderhandelen, samenwerken en conflict hanteren als ook de ontwikkeling van competenties als betrokkenheid, motivatie, verantwoordelijkheidsbesef en (cultureel) aanpassingsvermogen worden getraind tegen het licht van de verschillende (handels-)culturen.

Participatie bedrijfsleven
TMA stelt haar opleidingsprogramma samen in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Een Raad van Toezicht (in onderwijstermen: beroepenveldcommissie) adviseert ten aanzien van de samenstelling van het curriculum. Behalve het feit dat bedrijven vanaf het eerste jaar betrokken zijn bij de uitvoering van de projecten, participeren zij tevens door stageplaatsen beschikbaar te stellen en studenten te betrekken bij onderzoeksprojecten binnen hun organisaties. Trade Management gericht op Azië is een initiatief van de HES-Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam. De opleiding speelt in op de toegenomen behoefte aan managers met een gedegen kennis van cultuurverschillen tussen het Nederlandse bedrijfsleven en haar Aziatische handelspartners.

Aanmeldingen en nadere informatie over de TMA opleiding: mevr. J. Grootjans, tel.: 010-414 60 43.