Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Milieuzorgsysteem Schiphol opnieuw ISO - gecertificeerd

Het milieuzorgsysteem van Amsterdam Schiphol is opnieuw voor drie jaar ISO 14001 gecertificeerd. De heer J. Laan, directeur van KPMG Certification, het bedrijf dat het certificatieonderzoek heeft uitgevoerd, heeft het certificaat vandaag uitgereikt aan mevrouw M.E. van Lier Lels, Chief Operational Officer van Schiphol Group.

Milieuzorgsystemen zijn gericht op het zichtbaar maken, beheersen en verminderen van de efecten van de bedrijfsvoering van bedrijven op het milieu. De ISO 14001- norm is speciaal opgesteld voor milieuzorgsystemen en verplicht de houder tot continue verbetering van de milieuprestaties.

Ieder jaar wordt aan de hand van externe controle- audits vastgesteld of het milieuzorgsysteem nog steeds aan de ISO-norm voldoet. Na drie jaar moet het certificaat opnieuw worden aangevraagd en wordt een totaal milieucertificatie-onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek van KPMG Certification is eind vorige maand positief afgerond.

Schiphol was in 1998 na Dublin de tweede ISO 14001- gecertificeerde luchthaven in Europa. Inmiddels hebben meer luchthavens dit certificaat verkregen. Schiphol is echter een van de weinige luchthavens in Europa die behalve aan de ISO 14001 norm ook voldoet aan de Europese EMAS-milieuverordening (Eco-Management and Audit Scheme). Deze verordening stelt evenals ISO 14001 eisen aan milieuzorgsystemen, maar bevat daarnaast ook normen om publiekelijk verslag uit te brengen over de werking van het milieuzorgsysteem en de milieuprestaties. Het omgevingsjaarverslag 2000 van Schiphol dat hierover rapporteert en dat de opvolger is van de sinds 1993 uitgebrachte milieujaarverslagen, wordt eind april gepubliceerd.