Limburgs Museum


Toegevoegd: 11-4-01

Filmfestival 21 april - 11.30 uur

Op zaterdag 21 april a.s. organiseert het Limburgs Museum in het kader van het Nationaal Museumweekend een filmfestival met interessante documentaires en amateuropnames uit Noord-Limburg. De verschillende programmaonderdelen starten steeds op het halve uur en wel om: 11.30 uur, 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en tot slot de laatste voorstelling om 15.30 uur. Een kaartje voor het filmfestival geeft eveneens recht op bezoek aan het Limburgs Museum met zijn prachtige vaste presentaties en de wisseltentoonstellingen Focus op vastelaovend Dagblad de Limburger fotografeert carnaval en Verbeeld in Limburg Limburg verbeeld. De in het kader van het Nationaal Museumweekend gereduceerde entreeprijzen zijn: Volwassenen fl. 7,00 Senioren (pas 65+) fl. 5,00 Jeugd (4-18 jaar) fl. 3,00 MJK Rabo fl. 4,50 MJK NS fl. 4,50 MJK en Vrienden gratis P R O G R A M M A

EEN KAPELAAN ACHTER DE CAMERA

Films gemaakt op dorpen in het Noord-Limburg zijn op de vingers van één hand te tellen. zeker wanneer de beelden van voor de oorlog dateren. De amateurfilmer J. Lucassen stond in 1937 met zijn camera in Maasbree, Panningen en Horst. Hij filmde er kindsheidoptochten, koninginnedag en het maaien van rogge. De film bevat verder opnamen van het aanbieden van dieptetrommen aan het Venlose garnizoen en de huldiging van de Javaanse priester Ambrosius Adikardjaha, die in augustus 1937 in Venlo zijn eerste mis opdroeg. Technisch en artistiek gezien behoort de film niet tot de top, maar Noord-Limburgse dorpsbeelden zijn zoals gezegd uiterst zeldzaam. Dat maakt de rolprent van Lucassen tot een waardevol en bijzonder historisch document. De priester J.J. Lucassen wordt, na eerst kapelaan geweest te zijn in Maasbree, in 1926 overgeplaatst naar de Venlose Sint-Martinusparochie. Hij is werkzaam als godsdienstleraar en geestelijk adviseur van verschillende agrarische verenigingen. In onderwijskringen geniet hij faam door Het leerboek der Christelijke leer, dat op vele middelbare scholen wordt gebruikt. In die dagen kent iedereen in Venlo Lucassen, omdat hij betrokken is bij de oprichting van de legendarische speeltuin Ons Buiten in Genooy. Wanneer hij in 1939 vertrekt naar Posterholt jubelt de Nieuwe Venlosche Courant Lucassen na, dat dit initiatief een werk van grote betekenis is. '... Duizenden kinderen uit honderden Venlosche gezinnen vinden er 's zomers en in de vacantiedagen een prettige ontspanningsgelegenheid. Naast deze kinderspeeltuin is geleidelijk aan een klein dierenpark ontstaan. Door zijn bijzonder activiteit is 'Ons Buiten' ontstaan en uitgegroeid tot een stichting van groote betekenis ...'. Lucassen vertoonde vaak tijdens spreekbeurten documentaires over agrarische onderwerpen. Daarnaast zijn een curieuze tekenfilm en slapstick bewaard gebleven die hij in zijn bezit had. Het filmvirus had de geestelijke te pakken, want het staat vast dat hij in 1937 de beschikking had over een 16mm-camera waarmee hij op pad ging in Noord-Limburg.

Wie kent nog De Kleine Apostel? Het was een befaamd tijdschrift uitgegeven door het Genootschap der H. Kindsheid, dat zich tot doel had gesteld onder katholieke kinderen in Nederland aandacht te vestigen op leeftijdsgenootjes in missielanden. Met dezelfde bedoeling trok ook ieder jaar een Kindsheidoptocht, waarin verklede kinderen tafereeltjes uit de missie uitbeeldden. Op zondag 5 september 1937 was kapelaan Lucassen in Maasbree om de optocht te filmen, waaraan 13 praalwagens deelnamen. Een week later stond hij met zijn filmcamera in Panningen langs de kant van de weg. Het zijn prachtige beelden uit het Rijke Roomse Leven, een verzonken tijd die voorgoed afgesloten is. Kinderen verkleed als Chinezen of Afrikanen, devoot biddende nonnen op miniatuurformaat en kleine paters met overduidelijk aangeplakte baarden. Vanzelfsprekend zijn de maagden present, wuivend met palmtakken en evenzeer de engeltjes met kartonnen vleugels op de rug. Op 31 augustus 1937 is Lucassen in Horst waar hij de kinderfeesten op koninginnedag vastlegt. We zien onder meer een goochelaar en jongleur aan het werk en een ballonwedstrijd. De kerk van Maasbree, hij was er lang kapelaan, gaat uit en Lucassen filmt de kerkgangers. Hij is ook actief in Venlo waar hij op 28 augustus 1937 de overdracht vereeuwigt van elf dieptetrommen. Ze worden namens de burgerij door burgemeester Berger overgedragen aan het garnizoen. Curieus is het verslag van de eerste heilige mis van de Javaanse priester Adikardjaha in de kerk van O.L. Vrouw in Venlo-Zuid. Samen met zijn pleegouders, de familie Peeters, gaat de neomist naar de kerk. Na afloop krijgt hij cadeaus aangeboden en zeggen meisjes versjes op. Druk gesticulerend en breed glimlachend spreekt de nieuwbakken priester tot slot zijn dankwoord uit. (Sef Derkx)