Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 18/04/2001



Minisymposium ter ere van prof. dr. Aad van Egmond VU-hoogleraar Dogmatiek neemt afscheid

Op dinsdag 24 april neemt prof. dr. Aad van Egmond afscheid van de Vrije Universiteit. Tijdens een minisymposium ter ere van de scheidende hoogleraar verschijnt zijn artikelenbundel Heilzaam geloof, die gaat over sleutelwoorden uit de geloofsleer zoals rechtvaardiging, vrijheid en vernieuwing: waarden die de christelijke identiteit omschrijven.

Sinds 1977 was Van Egmond werkzaam aan de faculteit der Godgeleerdheid, eerst als universitair docent en vanaf 1991 als hoogleraar Dogmatiek, dogmageschiedenis en symboliek. Bij dogmatiek denken de meeste mensen aan een dor en star vak, maar Van Egmond bestrijdt dat: "In de dogmatiek gaat het om een reflectie op de inhoud van het christelijk geloof in relatie tot vragen van mensen van nu."

Sprekers op het afscheidssymposium zijn prof. dr. M. den Dulk, hoogleraar Praktische theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, dr. G. Plasger, docent Systematische Theologie aan de Georg August Universität te Göttingen, en drs. R.P. Nauta, hoofd Bureau Latijns-Amerika van de Samen op Weg Kerken. Zij gaan met Van Egmond in gesprek naar aanleiding van zijn artikelenbundel.

Net als de bundel Heilzaam geloof gaat ook Van Egmonds afscheidsrede over de christelijke identiteit. Na het symposium zal hij de rede uitspreken, getiteld Met het oog op morgen. Over 25 jaar theologische ontwikkelingen en de vraag ´hoe verder´? Aan de hand van een viertal krachtige bewegingen van de afgelopen decennia u zoals de feministische golf en de invloed van de Tweede Wereldoorlog u en hun relatie tot de protestants-christelijke theologie, schetst Van Egmond een beeld van de christelijke identiteit. Hij vraagt zich af welke elementen van dat beeld we willen koesteren en van welke we liever afstand zouden nemen.