Gemeente Leiden

Vondsten archeologisch onderzoek Pomonaterrein tentoongesteld

Op dinsdag 24 april opent wethouder Monumentenzorg en Archeologie Alexander Pechtold een expositie over de opgravingen van het Pomonaterrein langs de Wassenaarseweg in Leiden. De expositie laat niet alleen zien wat er zoal opgegraven is op het voormalig sportterrein, maar ook hoe de opgraving verliep en hoe opgegraven voorwerpen werden gebruikt. Een maquette toont een deel van het opgegraven gebied met een boerderij, zoals die er vermoedelijk heeft uitgezien, en ook is er een aantal reconstructies te zien.

Vorig jaar is van april tot en met juli door medewerkers van het archeologisch centrum van de gemeente gewerkt aan de opgraving op het terrein, dat op de rand ligt van een strandwal die 4500 jaar geleden gevormd is. Er werden resten van een Romeinse boeren nederzetting ontdekt, daterend uit 0 tot 300 na Christus. Het grootste deel van de nederzetting heeft hoger gelegen op de strandwal; deze opgraving heeft alleen de uiterste rand blootgelegd. In totaal werd een terrein van 3000 m2 onderzocht, op sommige punten tot een diepte van 2 meter. Op die diepte werden vondsten uit de IJzertijd gedaan en in het bovenste opgravingsvlak zijn sporen uit de Middeleeuwen gevonden. De meeste sporen en vondsten dateren uit de Romeinse tijd.

Zo werd er een huisplattegrond aangetroffen, werden sporen van graanschuurtjes en resten van twaalf waterputten gevonden. Hiervan is ook (foto)materiaal op de expositie te zien. Verder zijn er allerlei gebruiksvoorwerpen gevonden en skeletten van dieren, die waarschijnlijk ritueel begraven zijn, zoals een paard, een koe, een schaap en twee honden. Van al het gevonden aardewerk (meestal scherven) is zo'n 5 % niet inheems, maar geïmporteerd, en dat is opvallend veel. Dit importaardewerk is vaatwerk afkomstig uit het Romeinse rijk en is via handel hier terechtgekomen. Ook andere artikelen zijn zo hier terechtgekomen zoals bronzen fibulae. Ook bijzonder zijn een Romeinse slingerkogel en een werpkogel. Zulke wapens worden zelden aangetroffen in inheemse nederzettingen.

De opening van de expositie door Alexander Pechtold vindt op 24 april plaats om 16.30 uur in de hal van het stadhuis, begane grond, bij de vitrines. De expositie is te zien in het stadhuis op twee plekken: in de vitrines op de begane grond en op de eerste verdieping bij de bibliotheek. De expositie is op werkdagen dagelijks geopend van 8.30 - 17.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur en duurt tot 1 juni 2001. U bent van harte welkom.