College voor zorgverzekeringen

CVZ adviseert vergoeding hulpmiddelen te verruimen

24 april 2001
Het CVZ beveelt de minister van VWS aan om de Regeling Hulpmiddelen 2001 op een aantal punten aan te passen. Daarbij gaat het onder andere om hoortoestel-verstrekking aan kinderen, stomamiddelen en infuuspompen. Deze aanbevelingen zijn een gevolg van de actualisatie/optimalisatie van de Siganleringslijst hulpmiddelen. Het College neemt in zijn vergadering van 26 april a.s. een besluit over het voorstel.

Het CVZ is in 1999 gestart met het bijhouden van een Signaleringslijst hulpmiddelen. Deze lijst vormt de basis voor de jaarlijkse actualisatie van de Regeling hulpmiddelen 1996. Het gaat daarbij om signalen die wellicht duiden op knelpunten of lacunes in de wet- en regelgeving, waardoor de noodzakelijke zorg en de toegankelijkheid van de zorg onvoldoende is gewaarborgd. Gezien de waarde die de minister inmiddels aan de Signaleringslijst hecht bij het vaststellen van haar beleid, is deze in de afgelopen periode geactualiseerd en geoptimaliseerd.
De voorgestelde aanpassingen betreffen de volgende punten:

Hoortoestelverstrekking aan kinderen
Het CVZ stelt voor de in de regeling opgenomen gebruikstermijnen voor hoortoestellen te laten vervallen als de verzekerde jonger is dan 16 jaar. De vergoeding - zowel bij de eerste aanschaf als bij vervanging
- zal op het maximum niveau van f 1410,- (voor 2001) gebracht moeten worden. De hiermee gemoeide kosten worden geraamd op f 1 miljoen extra per jaar.

Stomamiddelen
Het CVZ stelt voor de aanspraak op huidbeschermende middelen voor stomapatiënten te verruimen, zodat ook aanspraak bestaat op middelen die een filter achterlaten op de huid. Daarnaast stelt het CVZ voor de indikmiddelen in de Regeling op te nemen. De hiermee gemoeide extra kosten worden geraamd op f 510.000,- per jaar.

Infuuspompen
Het CVZ stelt de aanspraak op draagbare, uitwendige infuuspompen parallel te laten lopen aan de aanspraak op de geneesmiddelen (volgens de Regeling farmaceutische hulp 1996) die met de pompen worden toegediend. De hiermee gemoeide kosten worden geraamd op f 5 miljoen extra per jaar.

Auteur: René Schipaanboord, telefoon 020 - 3475867
Mutatiedatum 01/04/25 10:36:24