FNV

Vakbonden in de zorg raadplegen leden over acties
Abvakabo - MKraanen@abvakabo.nl

De vijf vakbonden in de zorg raadplegen volgende week hun leden over acties in de ziekenhuizen. De vijf vakbonden in de zorg raadplegen volgende week hun leden over acties in de ziekenhuizen. Dit is vandaag besloten door het Landelijk Coördinatieoverleg Ziekenhuizen, waarin de bonden samenwerken. De betrokken bonden zijn: ABVAKABO FNV, CFO CNV, FHZ, NU'91 en De Unie Zorg en Welzijn. Vorige week donderdag zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de ziekenhuizen afgebroken. De werkgevers in de ziekenhuizen (NVZ) willen voor alle werknemers een verplichte invoering van de 38-urige werkweek. Op dit moment wordt er 36 uur gewerkt. Verder heeft de NVZ onvoldoende loonsverbetering in het vooruitzicht gesteld.

Volgende week vinden overal in het land bijeenkomsten plaats om met de leden te overleggen of ze acties willen voeren. Wanneer de leden daarmee instemmen, wordt een ultimatum gesteld aan de werkgevers. Op dinsdag 24 april is er een landelijke bijeenkomst van kaderleden en actiekader van de vijf bonden waarin de uitkomsten van de ledenbijeenkomsten worden teruggekoppeld en de acties verder worden voorbereid. Vanaf 7 mei kunnen acties plaatsvinden in de ziekenhuizen, bijvoorbeeld werkonderbrekingen, zondagsdiensten, opnamestops of stakingen. Tot die tijd worden de werknemers goed geïnformeerd en vinden er kantinebijeenkomsten, poortacties, enzovoorts plaats.

De NVZ wil werknemers verplichten om meer uren te gaan werken, zonder daarvoor te betalen. Dat betekent dat het uurloon voor iedereen in de ziekenhuizen met ongeveer 5,5 procent omlaag gaat. Bovendien werkt dit ook door in de onregelmatigheidstoeslag en overwerkvergoeding. De vakbonden zijn van mening dat werken in de ziekenhuizen aantrekkelijker gemaakt moet worden. Dat moet door een goed sociaal beleid en goede arbeidsvoorwaarden. Daarmee kan de instroom bevorderd worden en het verloop, het ziekteverzuim en de instroom in de WAO worden verminderd. De werkgevers moeten de verplichte 38 uur van tafel halen en een meer dan marktconform loonbod bieden. Zolang dit niet gebeurt, gaan de bonden met hun leden acties voorbereiden.

Zoetermeer, 9 april 2001

Meer nieuws? http://www.fnv.nl/nieuws