NATIONAAL FONDS OUDERENHULP

f 200.000,- voor project ter voorkoming ouderenmishandeling

Leiden, 24 april 2001-. Vandaag tijdens de emissie van de nieuwe Zomerzegels van het Nationaal Fonds Ouderenhulp ontving de heer drs. H.J. Simons, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nederlands Instituut Zorg en Welzijn (NIZW), uit handen van de voorzitter van het Nationaal Fonds Ouderenhulp jhr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, symbolisch een bijdrage ter financiering van een project ter voorkoming van ouderenmishandeling. Simons maakte tijdens de bijeenkomst de resultaten van een verkennend onderzoek naar mishandeling van ouderen door mantelzorgers bekend.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp en Stichting Sluyterman van Loo hebben ieder f 100.000,- voor het project ter beschikking gesteld. Doel van het project is om mishandeling van ouderen door mantelzorgers bespreekbaar te maken, waardoor mantelzorgers sneller om professionele hulp vragen en voorkomen wordt dat de mantelzorg ontspoort in verwaarlozing of geweld. Het project voorziet in het verbeteren van de publieksvoorlichting door het geven van informatie aan en training van beroepskrachten en vrijwilligers die met en voor mantelzorgers werken.

De bijdrage van beide Fondsen is speciaal bedoeld om het materiaal: brochure, folder, de training (inclusief opleiding van trainers) te ontwikkelen en een themadag voor professionals te organiseren. Stichting Sluyterman van Loo en het Nationaal Fonds Ouderenhulp steunen dit initiatief omdat hiermee zowel mantelzorgers worden gesteund, als ook zorgbehoevende ouderen.

De presentatie van de Zomerzegels van het Nationaal Fonds Ouderenhulp vond plaats in de Hortus Botanicus in Leiden. Ook de Hortus kan een bijdrage van het Fonds verwachten voor een project voor ouderen. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp ontvangt haar opbrengsten uit de verkoop van Zomerzegels en kaarten. Het Fonds is houder van het CBF-Keur, een keurmerk voor organisaties voor goede doelen.



---