ECABO

MBO Taskforce-ICT start pilots voor e-learning op MBO-niveau

In het kader van MBO Taskforce-ICT zijn het Centrum Arbeidsmarktvraagstukken Informatie en Communicatie Technologie (CAICT) en het landelijk orgaan beroepsonderwijs ECABO twee pilotprojecten begonnen met 'e-learning' voor ICT-opleidingen op MBO-niveau.

Bij e-learning krijgt de cursist niet alleen studiemateriaal in digitale vorm aangeboden, maar kan hij of zij via Internet ook begeleiding krijgen van een docent en samenwerken met medecursisten. Daardoor wordt het mogelijk om bijscholing te geven die onafhankelijk is van tijd of plaats: waar cursisten normaal gesproken een cursuslocatie of onderwijsinstelling moeten bezoeken, kunnen ze de opleiding nu grotendeels thuis volgen achter de computer, op de tijd die hun het beste uitkomt.

Doelstelling van de pilotprojecten is ervaring op te doen die gebruikt kan worden binnen het reguliere MBO. E-learning is daar nog vrij nieuw, maar een dergelijk flexibel èn interactief onderwijsaanbod is onontbeerlijk in een tijd waarin 'een leven lang leren' de norm wordt.

Het elektronische afstandsonderwijs wordt in de pilots gecombineerd met gewone fysieke bijeenkomsten. Afstandsonderwijs vraagt immers veel discipline, en de ene doelgroep kan die beter opbrengen dan de andere. De pilots zullen hier goede richtlijnen voor moeten opleveren.

Eén pilot wordt uitgevoerd door een consortium van vier particuliere opleidingsinstituten: Dirksen Opleidingen, Enter IT, NTA-ICT en Loopbaandiensten GOA BV. In de wereld van de particuliere opleiders - waar een stevige concurrentie heerst - is samenwerking in zo'n consortium ongebruikelijk. De vier bedrijven zullen hun basisconcept gezamenlijk invullen met gebruik van ieders eigen expertise. De tweede pilot wordt uitgevoerd door SPC Training. Dit bedrijf maakt sinds juni 2000 onderdeel uit van het internationale Global Learning Systems. Het concept voor e-learning dat GLS heeft ontwikkeld, wordt in het kader van deze pilot in Nederland geïntroduceerd.

De beide pilots zijn op 1 april van start gegaan en zullen 3 à 4 maanden duren. In juli vindt evaluatie plaats door een onafhankelijke deskundige, die de 'best practices' zal selecteren. Deze kunnen dan na de zomer beschikbaar worden gesteld aan het gehele MBO.

MBO Taskforce-ICT
Het Taskforce-initiatief van de overheid (commissie Risseeuw) moet leiden tot een veel grotere toestroom naar ICT-opleidingen. Het bestaat uit tien projecten voor onderwijs in ICT (informatie- en communicatietechnologie), waaronder één dat zich richt op het middelbaar beroepsonderwijs: MBO Taskforce-ICT. Binnen dit project, waarvoor de ministeries van EZ en OCenW acht miljoen gulden beschikbaar stellen, is de afgelopen twee jaar onder meer al een nieuw stelsel van ICT-opleidingen ontwikkeld. Het derde deelproject van MBO Taskforce-ICT wordt uitgevoerd door CAICT en ECABO, en richt zich specifiek op grootschalige op- en toeleiding van kandidaten voor ICT-functies. De pilots van deelproject 3 zijn de eerste die binnen het grote Taskforce-initiatief worden aanbesteed.

Noot voor de redactie,