AutoRai

24-4-2001

Britse Honda Civic ook in Amerika te koop

American Honda Motor Co. heeft aangekondigd dat het vanaf begin 2002 een driedeursversie van de Civic gaat afnemen van Honda of the UK Mfg., Ltd.

In het kader van Hondas wereldnetwerk voor productlevering (Global Product Supply Network) heeft American Honda Motor Co. aangekondigd dat het vanaf begin 2002 een driedeursversie van de Civic gaat afnemen van Honda of the UK Mfg., Ltd. Het betreft een versie die exclusief voor de Amerikaanse markt wordt geproduceerd, met een nieuwe 2.0 liter i-VTEC motor die een vermogen heeft van ca 160 pk. American Honda verwacht jaarlijks zon 15.000 exemplaren af te zetten in de Verenigde Staten en Canada. Dit betekent weer een uitbreiding van het programma dat efficiënt gebruik optimaliseert van de diverse Honda-fabrieken in de hele wereld.

Het Amerikaanse nieuws ligt in het verlengde van een eerdere aankondiging van de export van ongeveer 20.000 CRV-s vanaf Hondas Engelse fabriek naar Amerika.

Het concept van het wereldnetwerk voor productlevering biedt Honda op wereldniveau een bijzonder grote flexibiliteit. Zo kan Honda via dit netwerk nu haar Amerikaanse klanten voorzien van het driedeurs Civic-model als uitbreiding van het bestaande leveringsprogramma in de Verenigde Staten, dat de (in Amerika geproduceerde) vierdeurs sedan en de tweedeurs coupé omvat.

Het concept van het wereldnetwerk is gebaseerd op Hondas vijf-regio-organisatie en op het nieuwe fabricagesysteem, dat stoelt op snelheid, doelmatigheid en flexibiliteit. De vijf regios zijn Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië/Oceanië en Japan.

Het nieuwe fabricagesysteem houdt onder meer in dat de verschillende productie-units in de wereld verregaand worden gestandaardiseerd op het gebied van machines, gereedschappen, automatisering en systematiek. Zo kan Honda modelspecifieke investeringen aanzienlijk verminderen, gemakkelijker op dezelfde productielijn verschillende modellen bouwen en een hoog kwaliteitsniveau waarborgen, ongeacht waar de autos worden gefabriceerd. Het New Manufacturing System is reeds geïmplementeerd in de fabrieken in East Liberty (Ohio, VS), Allison (Ontario, Canada), Suzuka en Sayama (Japan), en Swindon (Verenigd Koninkrijk).

Het wereldnetwerk en het nieuwe fabricagesysteem geven Honda de mogelijkheid om adequater in te spelen op wisselende marktomstandigheden.

Enkele cijfers op een rij:

* Honda zal in Swindon een tweede productiefaciliteit openen, die in juli 2001 in gebruik zal worden genomen. De productiecapaciteit zal hierdoor oplopen van 150.000 naar 250.000 autos per jaar. De investeringen hiervoor bedragen 456 miljoen gulden.
* Inclusief de kosten van de invoering van het nieuwe fabricagesysteem (ruim 420 miljoen gulden) zullen de totale investeringen in de Swindon auto- en motorenfabrieken eind 2001 de vier miljard gulden-grens overschrijden.

* De productie in Swindon voor 2001 is gepland op 137.000 autos.
* Momenteel telt Swindon 3.500 medewerkers; dit jaar zal dat aantal nog met 500 toenemen.