STICHTING NEDERLAND SCHOON

Afrekenen met zwerfafval. Een normeringssysteem voor stranden

PERSBERICHT

Afrekenen met zwerfafval. Een nieuw normeringssysteem voor het schoonhouden van stranden

Stichting Nederland Schoon ondersteunt en initieert het voorkomen en bestrijden van zwerfafval. Een opgeruimd en schoon Nederland wordt nagestreefd met uiteenlopende projecten en initiatieven. Onder de noemer 'Afrekenen met Zwerfafval' presenteert de Stichting nu een normeringssysteem, dat op praktische wijze kan bijdragen aan schonere kust- en binnenwaterstranden.

Het kersverse normeringssysteem stelt strandbeheerders en andere betrokkenen in staat om te denken en te handelen volgens gemeenschappelijk bepaalde schoonheidsgraden. Bij de methode hoort een CD-ROM met daarop afbeeldingen van verschillende fasen van vervuiling op kuststranden en binnenwaterstranden. Met behulp van deze beelden kunnen betrokkenen overeenstemming bereiken over bestaande en wenselijke normen. Op basis van deze overeenstemming kunnen over het schoonhouden van stranden heldere afspraken worden gemaakt tussen alle bij strandrecreatie betrokken partijen, zoals horeca-exploitanten, terreinbeheerders, recreanten, politie, lokale autoriteiten.

Het normeringssysteem sluit aan bij de wensen van de Blauwe Vlag campagne, een internationale milieuonderscheiding, waarvoor stranden kunnen in aanmerking kunnen komen. Daartoe wordt niet alleen de kwaliteit van de natuurlijke omgeving beoordeeld, maar ook de aanwezigheid van nodige en nuttige faciliteiten. Wat bij dat alles tot op heden ontbrak, waren objectieve maatstaven voor het beoordelen van zwerfafval. In Nederland berust de uitvoering van de Blauwe Vlag campagne bij de ANWB, die voor een goed normeringssysteem samenwerking zocht met Stichting Nederland Schoon.

De Blauwe Vlag campagne zal het normeringssysteem dit jaar bij wijze van proef opnemen in haar richtlijnen voor stranden. Bij gebleken geschiktheid zal het systeem definitief in de kwaliteitseisen van de Blauwe Vlag worden opgenomen.

Het normeringssysteem wordt op 25 april a.s. tijdens Ecotech Europe 2001 in de Utrechtse Jaarbeurs officieel gepresenteerd. 'Afrekenen met zwerfafval. Een normeringssysteem voor stranden' is voor f 250,- (excl. BTW en handling) te bestellen bij Stichting Nederland Schoon, e-mail info@nederlandschoon.nl

Stichting Nederland Schoon wordt ondersteund door het bedrijfsleven, belangenorganisaties en de overheid. Hinder door zwerfafval wordt voorkomen door te werken aan betere openbare voorzieningen, door het stimuleren van effectieve controles en sancties tegen overtreders. En vooral door het informeren en positief beïnvloeden van doelgroepen die als veroorzakers van zwerfafval kunnen worden aangemerkt.



------
Noot voor de redactie,