Vlaamse Volksunie

Nieuw cijfermateriaal illustreert nood aan hervorming echtscheidingsrecht (24/04/01)

In antwoord op een schriftelijke vraag van kamerlid Geert Bourgeois verstrekte de Minister van Justitie nieuw cijfermateriaal over het aantal ingeleide echtscheidingsdossiers. Hieruit blijkt dat het aantal echtscheidingen gestegen is van iets minder dan 24.000 in 1996 naar meer dan 28.000 in 2000.

Het totale aantal ingeleide dossiers is vanaf 1996 tot 2000 met 4.266 gestegen of met 17,85%.
Het aantal echtscheidingen bij onderlinge toestemming bedraagt gemiddeld 67,50%.

Deze cijfers en de opsplitsing naar het soort procedure bewijzen de nood aan een hervorming van het echtscheidingsrecht zoals voorgesteld door de VU-kamerleden Bourgeois en Van Hoorebeke. Het herleiden van de echtscheidingsprocedure tot één grond, m.n. de schuldloze echtscheiding zoals voorgesteld door diverse andere politieke partijen is niet in overeenstemming met de realiteit. Immers, de echtscheidingsprocedure op grond van bepaalde feiten wordt nog vaak gevoerd: in 2000 werd deze procedure nog in 25% van de gevallen gevolgd.

Verder toont het antwoord van de Minister aan dat de echtscheiding met onderlinge toestemming, als meest humane echtscheidingsvorm, nog meer moet aangemoedigd worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een echtscheiding bij onderlinge toestemming mogelijk te maken zelfs wanneer de partijen het niet eens zijn over alle punten van de echtscheiding. Dat is een ander voorstel van de VU-kamerleden Bourgeois en Van Hoorebeke.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, VU-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be