Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

MONTI WAARSCHUWT TELECOMSECTOR
VOOR INGRIJPEN INTERNATIONAAL ROAMEN

Brussel, 24 april 2001

Naar aanleiding van de behandeling van de "richtlijnen voor marktanalyse en de berekening van aanmerkelijke marktmacht", in de vergadering van de parlementaire commissie voor industrie op 24 april 2001, heeft CDA-Europarlementariër Wim van Velzen aan Europees Commissaris Monti (verantwoordelijk voor mededinging) nadrukkelijk gevraagd hoe het staat met het onderzoek van de Commissie inzake internationaal roamen (het in het buitenland mobiel bellen).

Monti sluit nadrukkelijk niet uit dat vanuit de Europese Commissie op korte termijn acties ondernomen zullen worden om een einde te maken aan deze veel te hoge tarieven voor internationaal roamen.

Monti heeft bevestigd dat hij overlegt met telecomtoezichthouders in de Lidstaten (de diverse Opta´s) over verdere acties. In tien Lidstaten is er nadrukkelijk sprake van dat de verkoop- en groothandelsprijzen voor internationaal roamen niet competitief zijn.
Ook pleit Monti voor de invoering van een eenheidstarief voor mobiel bellen in de Europese Unie, maar de gemiddelde prijs van 1 Euro per minuut die enkele operators nu aanbieden, is niet concurrerend.
Het voorstel voor een gedragscode, opgesteld door GSM-Europe, wordt door Commissaris Monti bekeken vanuit het perspectief van artikel 81 van het Verdrag van Amsterdam.

Monti wilde vandaag via de industriecommissie van het Europees Parlement een krachtig signaal geven aan de telecom-aanbieders, dat de tarieven omlaag moeten voor internationaal roamen. Wim van Velzen deelt dit standpunt, daarom heeft hij eerder al tweemaal parlementaire vragen hierover gesteld, en heeft hij in januari 2001 amendementen ingediend (op de richtlijn voor toegang en interconnectie van elektronische communicatienetwerken) die verlaging van de tarieven voor internationaal roamen voor ogen hebben. De consument moet kunnen profiteren van de Europese telecommarkt, daarvoor moeten de prijzen voor internationaal roamen sterk dalen.


- einde bericht

Meer informatie: Wim van Velzen.Tel. 0032-2-28.45.623 of Eduard Slootweg, voorlichter. Tel: 00-32 475 721 280