Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Samensmelting ZON en NWO Medische Wetenschappen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GZB/PCZ/2171225

Op 1 juli 1999 trad de Wet op de organisatie ZorgOnderzoek Nederland (ZON) in werking. Daarbij werd ZON ingesteld met als taken het stimuleren van onderzoek en vernieuwing in de gezondheidszorg en het bevorderen dat de resultaten hiervan in de praktijk gebruikt worden. Deze taken en de werkzaamheden van het Gebiedsbestuur Medische Wetenschappen van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) liggen in elkaars verlengde en vertonen soms zelfs enige overlap. Dit gebiedsbestuur richt zich namelijk op het stimuleren van kennisvermeerdering op het gebied van gezondheid, ziekte en zorg, het bevorderen van de kwaliteit en vernieuwing van het gezondheidsonder-zoek en het initiëren van gewenste vernieuwingen in het gezondheidsonderzoek. Vanwege deze overlap heb ik in het proces van totstandkoming van de Wet op de organisatie ZorgOnderzoek Nederland reeds aangegeven dat het mijn bedoeling is beide organisaties binnen afzienbare termijn te doen samensmelten (Tweede Kamer, 1997-1998, 25 438, nr. 5). Omtrent de wijze waarop deze samensmelting gestalte zal krijgen, wil ik u, mede namens mijn ambtgenoot van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, met deze brief informeren.

In de afgelopen periode is door de besturen van ZON, NWO en Medische Wetenschappen gewerkt aan het concretiseren van de beginselafspraak betreffende samenwerking. Het resultaat van deze werkzaamheden is een samenwerkingsovereenkomst, welke ik u voorleg. De besturen van ZON, NWO en Medische Wetenschappen hebben mij, in een overleg dat ik op 28 maart jl. met hen had, gevraagd uiterlijk 1 mei a.s. mijn goedkeuring aan deze overeenkomst te hechten opdat op korte termijn tot implementatie van de overeenkomst kan worden overgegaan. Graag wil ik aan dit verzoek voldoen. Ik hecht grote waarde aan de totstandkoming van één organisatie die zich richt op het gehele continuüm van fundamenteel onderzoek tot uitvoeringsprojecten in de praktijk. Voordat ik echter overga tot het verlenen van goedkeuring, wil ik de Kamer in de gelegenheid stellen desgewenst ter zake haar oordeel te geven. Daarbij stel ik voorop dat, gezien het feit dat de samenwerkingsovereenkomst aanvullend is op de bestaande wetgeving, aanpassing van de vigerende wettelijke kaders mijns inziens op dit moment niet noodzakelijk is. Wel acht ik het een goede zaak dat bij de evaluatie van de samenwerking ook de noodzaak van aanpassing van de wetgeving terzake aan de orde zal worden gesteld.

In verband met het bovenstaande leg ik u hierbij de samenwerkingsovereenkomst voor die de partijen (ZON, NWO en Medische Wetenschappen) begin mei zullen ondertekenen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. E. Borst-Eilers