Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De Vries: politie levert inspanning van formaat bij MKZ-crisis
Een persbericht bij het onderwerp Politie
25 april 2001
Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vindt dat de politie in verband met de MKZ-problematiek een inspanning van formaat levert. Zijn inspanningen zijn erop gericht de politie-inzet zo beperkt mogelijk te houden, opdat de korpsen in elk geval de reguliere veiligheidszorg binnen de regios kunnen blijven bieden. Dit staat in een brief over het MKZ-beleid en ordehandhaving en de inzet van politie, die de bewindsman op verzoek van de leden Van Heemst (PvdA) en Rietkerk (VVD) aan de Tweede Kamer heeft gezonden.
Volgens De Vries gaat het niet alleen om een doelmatige inzet van politie, Koninklijke marechaussee en de militairen van de krijgsmacht, maar ook om de mogelijkheid met materieel, bijvoorbeeld containers, toegangswegen af te zetten. Daarnaast denkt hij aan het - zo nodig - vergroten van de
defensiecapaciteit. Verder wordt de mogelijkheid onderzocht van de inzet van buitengewone opsporingsdiensten en van aspiranten met een volledige opsporingsbevoegdheid.
De suggestie van zowel Korpsbeheerdersberaad als Raad van Hoofdcommissarissen particuliere beveiligingsorganisaties in te zetten bij de MKZ-problematiek wijst de minister van de hand. Hij wijst erop dat de politie bij uitstek het apparaat is dat - met bijstand van de Koninklijke marechaussee en militairen van de krijgsmacht - de uitvoering van het overheidsbeleid met betrekking tot mond- en klauwzeer mogelijk kan maken.
Nadere informatie : Ger Bodewitz, telefoon (070) 426 60 43