Universiteit Twente

01/17 24 april 2001

Minister geeft goedkeuring voor zes nieuwe opleidingen

De Universiteit Twente gaat zes nieuwe opleidingen starten. Het gaat om Psychologie, Bedrijfskunde en Industrieel Ontwerpen en de drie leraren-opleidingen Algemene Economie, Bedrijfseconomie en Maatschappijleer. Na het positieve advies van de landelijke Adviescommissie Onderwijsaanbod (ACO) in januari, heeft nu ook de minister van OC&W zijn goedkeuring gegeven. In september 2001 kunnen studenten al starten met Industrieel Ontwerpen. De andere opleidingen starten in het studiejaar 2002 / 2003.
De nieuwe opleidingen worden gegoten in de nieuwe Bachelor-master structuur, waarmee de UT één van de voorlopers in Nederland is.

Vorig jaar november vroeg de UT de nieuwe opleidingen aan bij het ministerie van OC&W. De opleidingen passen in het streven van de UT naar het verbreden van het opleidingsaanbod, met name op het gebied van de maatschappijwetenschappen. Op de UT bestaan de opleidingen voortaan uit een brede bachelor fase van drie jaar, die afgerond wordt met het internationaal bekende Bachelor diploma. Daarna kan de afgestudeerde de arbeidsmarkt opgaan of kiezen uit een aanbod van specialistische masterprogrammas van één of twee jaar.

Nieuwe opleidingen
In vergelijking met de gelijknamige opleidingen aan andere universiteiten, krijgen de nieuwe UT-opleidingen een specifieke inkleuring in de afstudeerfase door de keuze van specialisaties die aansluiten bij de expertise en het profiel van de UT.

De vierjarige doctorandusopleiding Psychologie bestaat uit een basisprogramma met vakken als Ontwikkelingspsychologie, Persoonlijkheidsleer, Zintuigen en Hersenen, Kennis en Veroudering, Reclame en Beïnvloeding, en Besturen en Organiseren. Na het basisprogramma kiest de student in de afstudeerfase voor één van de vijf sterk toepassingsgerichte specialisaties.

De ingenieursopleiding Industrieel Ontwerpen duurt vijf jaar. Na het brede basisprogramma kiest de student in de afstudeerfase uit één van de vier specialisaties, waarin het integraal ontwerpen en de levenscyclus van intelligente producten centraal staat.

De vierjarige doctorandusopleiding Bedrijfskunde (formele naam: Bedrijfswetenschappen) is een opleiding, waarin de vakgebieden marketing, economie, organisatiekunde en human resources management een belangrijke basis zijn. Na het basisprogramma kiest de student in de afstudeerfase voor één van de vijf specialisaties, die zich richt op moderne, actuele aspecten van de bedrijfskunde. Bedrijfskunde onderscheidt zich van de bestaande UT-opleiding Technische Bedrijfskunde, doordat er minder wiskunde voorkennis is vereist en alle VWO-profielen toegang geven.

Contactpersonen Communicatie en Transfer:
Ir. J. de Kok, tel. (053) 489 5800, e-mail: j.s.dekok@cent.utwente.nl Mw.drs. B. Koopmans, tel. (053) 489 4366, e-mail: b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl
Internet:www.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000