Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 april 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN KOENDERS EN APOSTOLOU (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

1. Hoe beoordeelt de Nederlandse Regering de recente politiek van de Verenigde Staten ten aanzien van China en Taiwan en de noodzaak de spanningen in die regio te verminderen?

2. Hoe beoordeelt de Nederlandse Regering daarbij het pakket wapenexport waarbij o.a. onderzeeboten geleverd worden en wanneer vindt die export plaats?

3. In hoeverre zijn Nederlandse en/of Duitse bedrijven bij deze order betrokken?

4. Is het waar dat het Nederlandse ontwerp van de Moray, dat mede tot stand is gebracht met fondsen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken, onderdeel van de leverantie is? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?

5. Zijn bij de overdracht van technologie, zoals bijvoorbeeld ten aanzien van het Moray-ontwerp, condities gesteld, bijvoorbeeld ten aanzien van verdere doorvoer of wapenexport? Zo nee, waarom niet?

6. Zijn Nederlandse bedrijven betrokken bij deze leverantie als subcontractor of anderszins en is in dat kader een wapenexportvergunning noodzakelijk? Hoe beoordeelt u zo'n vergunning?

7. Hoe beziet de Regering in meer algemene zin het wapenexportbeleid naar China en Taiwan en welke Europese coördinatie vindt hierover plaats?