Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-24: Extra financiële steun voor maatschappelijk werk

De gemeente Den Haag heeft ruim f 2,5 miljoen gulden van het rijk ontvangen in het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling algemeen maatschappelijk werk. De bijdrage is bedoeld om de geestelijke gezondheidszorg in de eerste lijn, d.w.z. de geestelijke gezondheidszorg door huisartsen, te versterken met de hulp van maatschappelijk werkers. Op initiatief van wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie stelt het College van burgemeester en wethouders voor het geld te bestemmen voor de zeven welzijnsorganisaties in Den Haag. Tot en met 2003 kunnen de welzijnsorganisaties met de extra financiële steun (jaarlijks bijna f 650.000) meer hulpvragen verwerken. Ook na 2003 zal dit mogelijk blijven, omdat de voor dit doel bestemde rijksgelden worden gestort in het gemeentefonds. Het College zal daar te zijner tijd een nieuw voorstel voor doen.

Ongeveer f 150.000 wordt jaarlijks apart bestemd voor maatschappelijk werkers die dak- en thuislozen kunnen begeleiden die willen reïntegreren in de samenleving. Dat wil zeggen, dat zij worden toegeleid naar woningen, vrijwilligerswerk of dagactiviteiten, en dat zij worden geholpen bij schuldsanering. Voor deze mensen is het moeilijk om een nieuw sociaal milieu op te bouwen. Het resterende bedrag van 500.000, wordt voor de periode tot en met 2003 over de welzijnsorganisaties verdeeld. Voor het jaar 2000 heeft het rijk een kwart van het geld overgemaakt. B. en W. stellen voor dat te reserveren voor drie projecten:

*

een hulpverleningsproject van de Stichting De Chinese Brug
*

een project eerstelijns gezondheidszorg voor allochtonen van de Stichting ter Ondersteuning van de Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening (STIOM)

*

de samenwerking Geestelijke Gezondheidszorg/Welzijn vanuit het project 'Vriendendienst'.

De Stichting De Chinese Brug verzorgt hulpverlening aan de Chinese bevolking van Den Haag. Hulpverleningsinstellingen verwijzen vaak naar deze stichting vanwege de taal- cultuur- en communicatiebarrières tussen hulpverleners en Chinese cliënten. De Chinese Brug is niet geheel berekend op de omvang van de vraag om hulpverlening en diende daarom een verzoek in voor steun om een Chinese maatschappelijk werker aan te stellen.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de psychische problematiek onder allochtone bevolkingsgroepen groot is. De STIOM heeft ter bestrijding hiervan een project ontwikkeld ter versterking van de eerstelijns gezondheidszorg. In drie huisartsenpraktijken gaat de huisarts intensief samenwerken met een hulpverlener van de geestelijke gezondheidszorg en een maatschappelijk werker.

'Vriendendienst' heeft tot doel de reïntegratie van langdurig psychiatrische cliënten in de samenleving te bevorderen door een duurzaam contact te organiseren met een vrijwilliger. Het is goed een compleet maatschappelijk steunsysteem rond de cliënten te creëren, hetgeen intensieve samenwerking van de hulpverleners (medewerkers van de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijk werkers) vergt. Voor deze intensieve samenwerking vanuit de basis 'Vriendendienst' is een subsidie aangevraagd.

24 april 2001