Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-24: Den Haag presenteert nieuwe visie op integratie

Op voorstel van wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken en Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid (OSWI) is in het College van burgemeester en wethouders vandaag gesproken over integratiebeleid. In de nota Herijking Integratiebeleid staat een visie op integratiebeleid tot 2005. Dit beleid wordt vernieuwd met het accent op de kernbegrippen interculturalisatie, diversiteit en emancipatie. De nota Herijking Integratiebeleid is het afgelopen half jaar besproken met diverse belanghebbenden in de stad. Ook zijn in de nota adviezen van de Stedelijke Adviesraad Multiculturele stad (SAM) meegenomen.

Het integratiebeleid is in een stad als Den Haag geen statisch gegeven, maar een ingrijpend sociaal-psychologisch proces voor allochtonen en autochtonen dat voortdurend in ontwikkeling is. De gemeente Den Haag erkent dat en en biedt met haar nieuwe visie op integratie ruimte voor verschillen (diversiteit) en benadrukt tegelijkertijd het belang om samen te gaan (interculturalisatie).

De komende jaren wordt in Den Haag vervolg gegeven aan het ondersteunen van zelforganisaties en het stimuleren van etnisch ondernemerschap. Ook projecten als waarden en normen in een multiculturele stad, de 'Wereldreis in eigen stad' en Equalance, de databank voor allochtone bestuurders blijven bestaan.

Migranten-tv

In september zal het project migranten-tv van start gaan. Migranten-tv is samen met het ministerie van OCW en andere grote gemeenten ontwikkeld. Op Residentie.net zal een multiculturele boulevard ingericht worden. Ook wil de gemeente ingaan op de toenemende behoefte aan gebedsruimten in de Haagse samenleving.

Speciale aandacht in het integratiebeleid gaat onder meer uit naar de Chinese bevolkingsgroep, Antilliaanse jongeren en nieuwe bevolkingsgroepen uit Afrikaanse landen.

Elk stadsdeel krijgt vanaf januari 2002 geld voor integratieprojecten. Naast de stadsdelen Centrum, Laak, Segbroek en Escamp, ontvangen ook Haagse Hout, Scheveningen en Loosduinen een vast bedrag per inwoner voor integratie.

Met deze nota is een pre-advies geformuleerd voor de motie 2.3 over ouderparticipatie (Vlug/Chandoe, 19/10/00) en de motie over gebedsruimten (Tiryaki cs, 20/01/01).

De nota Herijking Integratiebeleid wordt op dinsdag 15 mei besproken in de raadscommissie OSWI.

24 april 2001