VVD

Ramp Enschede moet leiden tot herijking veiligheidsbeleid


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 24 april 2001
In het Kamerdebat over de vuurwerkramp doet de VVD een aantal voorstellen voor een beter veiligheidsbeleid.
Strakkere handhaving en herziening van regels zijn noodzakelijk.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer doet een aantal voorstellen voor een beter veiligheidsbeleid: een volledige herziening van de regelgeving; het instellen van een landelijk expertisecentrum voor veiligheid en een heldere verantwoordelijkheidsverdeling tussen rijk, provincie en gemeenten. Vóór alles is een strengere handhaving van de regels noodzakelijk.

Herziening regelgeving
De VVD stelt de regering voor een interdepartementale operatie te starten om alle wet- en regelgeving over veiligheidsbeleid door te lichten. Het doel is minder regelgeving die duidelijk, onderling consistent, uitvoerbaar en handhaafbaar is. Deze regelgeving moet niet uitputtend beschrijven waar een ondernemer aan moet voldoen (middelenvoorschriften), maar moet heldere einddoelen stellen (doelvoorschriften).

Strengere handhaving
De VVD wil dat er minder regels komen die beter worden gehandhaafd. De pakkans op het niet-naleven moet flink groter worden en pittige sancties moeten een krachtige motivatie vormen om de regels na te leven.

Heldere verantwoordelijkheidsverdeling binnen de overheid De Commissie Oosting en de regering geven geen antwoord op de vraag waar het zwaartepunt ligt in de verantwoordelijkheidsverdeling. De VVD vindt dat er geen sprake kan zijn van een collectieve verantwoordelijkheid voor veiligheid: het betreft onderscheiden verantwoordelijkheden voor Rijk, provincie en gemeente. De overheid is verantwoordelijk voor goede regels, die bestaan om te worden nageleefd. Het naleven ervan is de verantwoordelijkheid van burgers en ondernemers; het toezicht en de handhaving is primair de verantwoordelijkheid van gemeenten en in sommige gevallen de provincies. Wanneer gemeenten en/of provincies falen in de handhaving, kunnen en mogen zij zich niet verschuilen achter 'Den Haag'.

Op rijksniveau moet er duidelijkheid komen over de coördinatie van het veiligheidsbeleid: wie kijkt er over de departementale schotten heen zodat het beleid integraal wordt gevoerd?

De VVD wil tot slot dat de regering komt met een standpunt over de toekomstige rol van inspectiediensten. De VVD meent dat inspecties zich kunnen beperken tot handhaving van het rijksbeleid: een onderzoeksfunctie voor een inspectiedienst ligt niet voor de hand omdat deze te vergelijken is met een slager die zijn eigen vlees keurt.

Instellen expertisecentrum
De VVD deelt niet het plan van de regering om een expertisecentrum voor veiligheid bij het RIVM onder te brengen. De VVD wil een onafhankelijk expertisecentrum, waarbij kennis en ervaring van zowel overheid als bedrijfsleven worden gebundeld. Een goed veiligheidsbeleid vraagt namelijk om een integrale aanpak.