Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

24 april 2001 Nr. 01/074

Extra maatregelen: iedere bijstandsgerechtigde aan het werk of maatschappelijk actief

Minister Vermeend en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afspraken gemaakt over extra maatregelen die ertoe moeten leiden dat bijstandsgerechtigden sneller aan het werk gaan of maatschappelijk actief worden. Hierdoor zou het aantal mensen met een bijstandsuitkering met ongeveer 10 procent per jaar teruggedrongen kunnen worden. Hiervoor moet er onder meer regelmatig contact zijn tussen de bijstandsgerechtigde en de sociale dienst over de activiteiten die leiden tot werk. De naleving van de afspraken met de cliënt wordt bewaakt.

Dit blijkt uit de uitwerking van de intentieverklaring "Een gezamenlijke agenda voor de toekomst" die minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wethouder Bovens namens de VNG hebben ondertekend.

De VNG en minister Vermeend vinden dat maximaal geprofiteerd moet worden van de gunstige situatie op de arbeidsmarkt. De afspraken die sociale diensten met alle bijstandsgerechtigden maken over werk(ervaring), scholing of maatschappelijk nuttige activiteiten (de sluitende aanpak) worden schriftelijk vastgelegd en ondertekend door de cliënt. Dit geldt ook voor de rechten en plichten en de sancties op het niet naleven van de afspraken. Een sanctie kan zijn dat gekort wordt op de uitkering.

Het casemanagement wordt versterkt. Een case manager is het vaste aanspreekpunt voor een bijstandsgerechtigde op weg naar werk of sociale activering. De vaste begeleider buigt zich ook over bijvoorbeeld inkomensaspecten en de schuldhulpverlening.

Daarnaast bevorderen het ministerie van SZW en de VNG dat de gemeenten nog dit jaar komen tot een volledig sluitende aanpak voor nieuwe bijstandsgerechtigden. Voor mensen die al langer in de bijstand zitten spannen de gemeenten zich in om voor 2002 een beeld te hebben van hun situatie om vervolgens zo snel mogelijk afspraken te maken met de cliënt. Voor mensen die geheel of gedeeltelijk zijn ontheven van de plicht tot werken wordt bekeken op welke manier de belemmeringen op weg naar werk kunnen worden weggenomen. Ook mensen die langdurig op een Wiw-dienstbetrekking werkzaam zijn worden benaderd via de sluitende aanpak om hen het perspectief op regulier werk te bieden. Minister Vermeend heeft met de VNG afgesproken dat gemeenten daarvoor worden ondersteund. Het gaat hier vooral om ex-banenpoolers.

Voor minister Vermeend en de VNG is ook fraudebestrijding een onderdeel van het uitstroom- en activeringsbeleid in de bijstand. Alle gemeenten moeten de komende jaren een fraudebeleidsplan hebben waarin onder meer is aangegeven wat zij gaan doen aan vroegtijdige opsporing van fraude. Aan het opsporen van vormen van fraude die moeilijk te ontdekken zijn, zal meer aandacht worden besteed. De nieuwe Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) die op 1 januari 2002 van start gaat, bestrijdt de zware vormen van fraude, de gemeenten de lichtere vormen.

Aan de begeleiding naar werk van alleenstaande ouders zal extra aandacht worden besteed. Daarbij kan worden gedacht aan werken in deeltijd, het zorgen voor kinderopvang en scholing. Om meer allochtonen aan het werk te helpen wordt de gemeenten gevraagd concrete plannen op te stellen waarin kansrijke, vernieuwende projecten een plaats krijgen. Leidraad voor deze plannen is de doelstelling van het kabinet om het verschil in werkloosheid tussen allochtonen en autochtonen te halveren. Bij het begeleiden van bijstandsgerechtigden naar werk kunnen gemeenten gebruik maken van ontwikkelingen op het gebied van internet zoals de digitale stad en het kennisnet. Het ministerie en de VNG zullen goede voorbeelden van sociale activering van bijstandsgerechtigden onder de aandacht van de gemeenten brengen.

In de nieuwe uitvoeringsorganisatie voor de arbeidsbemiddeling en de sociale zekerheid zijn de gemeenten na 1 januari 2002 behalve voor bijstandsgerechtigden ook verantwoordelijk voor de reïntegratie van niet-uitkeringsgerechtigden, zoals herintreedsters. Afgesproken is dat voor de reïntegratie van deze groep 120 miljoen gulden zal worden gestort in het Fonds Werk en Inkomen (FWI) met de gemeenten worden afspraken gemaakt over de besteding van dit geld. In het FWI worden de middelen gestort die de gemeenten nodig hebben om lokaal werkgelegenheidsbeleid te kunnen voeren.



Dit is een gemeenschappelijk persbericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De volledige tekst van de brief van minister Vermeend over de afspraken met de VNG staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Samenvatting