Provincie Groningen

Groningen, 24 april 2001 Persbericht nr. 79

Intentieverklaring "Gebiedsuitwerking Veenkolonien" ondertekend

Een heroriëntatie op diverse terreinen zoals de veenkoloniale akkerbouw, de sociaal-economische structuur, leefbaarheid en zorg, de relaties met Drenthe, het waterbeheer, recreatie en toerisme, de landschapsontwikkeling, de werkgelegenheid zal leiden tot een samenhangende visie en plan van aanpak voor de Veenkoloniën. Dit staat in een gisteren door negen partijen ondertekende intentieverklaring, waarin zij aangeven samen de schouders te zetten onder de ontwikkeling van een visie en de uitvoering van daaruit voortvloeiende maatregelen.

Integrale visie

De Gebiedsuitwerking is een van de uitwerkingen die voortkomen uit het door provinciale staten vastgestelde Provinciaal Omgevingsplan (POP). De provincie spreekt zich daarin uit om samen met de betrokken partners een programma op te stellen voor verdere acties. Het programma moet bestaan uit een samenhangende visie en een plan van aanpak met prioriteiten en maatregelen voor de versterking van de sociaal-economische en ruimtelijke structuur. Dit moet vorm krijgen door een proces met ruimte voor creativiteit. Een proces waarbij bewoners, organisaties en overheden volop worden betrokken.

Commissie Hoekstra

Voordat de visie ontwikkeld kan worden vindt een inventarisatie plaats van de ideeen die voor de Veenkolonien zijn ontwikkeld. Ook wordt bekeken hoe het gebied er sociaal-economisch voorstaat. Die inventarisatie wordt goed afgestemd op de werkzaamheden van de Cie Structuurversterking Veenkolonien (Cie Hoekstra). De Cie Hoekstra komt binnenkort met een analyse van de achterstand van het gebied ten opzichte van de rest van (Noord) Nederland en een voorstel.voor verbetering van de implementatie van de getroffen maatregelen.

Enquete en werkatelier

Het is de bedoeling dat de gebiedsvisie herkenbaar is voor de bewoners van de Veenkoloniën. Daarom worden deze vanaf het begin bij het beleidsproces betrokken. Een van de instrumenten hierbij is het houden van een (interactieve) enquete, die de afgelopen weken is uitgevoerd. De resultaten, die begin mei worden gepresenteerd, worden betrokken bij de te ontwikkelen gebiedsvisie.

Naast de enquete zal er (in juni) een werkatelier worden georganiseerd. Daarin worden de resultaten uit de fase van "analyse en verkenning" (de enquete, een analyse van allerlei ideeën die de afgelopen jaren voor de Veenkoloniën zijn ontwikkeld, een een gedetailleerde structuurschets) afgestemd met de resultaten van de Commissie Hoekstra. Dit werkatelier moet dan leiden tot oplossingsrichtingen en aanzetten voor een visieontwikkeling. In de ogen van de stuurgroep is daarmee de afstemming met de Commissie Hoekstra optimaal.

Aandachtspunten

Inhoudelijke aandachtspunten bij de visie zijn de heroriëntatie van de veenkoloniale akkerbouw (zetmeelaardappelenteelt, inclusief de rest van de aardappelzetmeelkolom waaronder Avebe), de sociaal-economische structuur, leefbaarheid en zorg, de relaties met Drenthe, het waterbeheer in relatie tot toekomstige functies, recreatie en toerisme, de landschapsontwikkeling, de herstructurering van de woningvoorraad, het versterken van de centrumfunctie van Veendam en Stadskanaal op het gebied van wonen, werkgelegenheid, bereikbaarheid en bovenlokaal cultuuraanbod.

Stuurgroep

De aansturing van de gebiedsuitwerking is in handen van een stuurgroep onder voorzitterschap van Rita G. Jansen, gedeputeerde van de provincie Groningen, die ook zorg draagt voor de afstemming met de provincie Drenthe.

Verder bestaat de stuurgroep uit vertegenwoordigers van de gemeenten Stadskanaal, Pekela, Veendam, Vlagtwedde, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, het Waterschap Hunze en Aa's en de Streekraad Oost-Groningen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129