Voedingscentrum
Vragen over Mond- en klauwzeer

Sinds 21 maart heerst mond- en klauwzeer (MKZ) in Nederland. Onder koeien, varkens, schapen, geiten en herten is de ziekte enorm besmettelijk. Omdat de ziekte in Nederland bijna nooit meer voorkwam is het vee er niet meer immuun voor. Het vee werd ook al 10 jaar niet meer ingeënt tegen deze ziekte. Met name voor koeien is de ziekte hevig; al sterven ze er in het algemeen niet aan. Ook schapen, geiten, herten en varkens kunnen de ziekte oplopen. Paarden, pluimvee, honden en katten hebben er geen last van, maar kunnen (net als mensen) de ziekte eventueel wel verspreiden. De strijd tegen MKZ is uiteraard een strijd tegen dierenleed, maar nog meer een strijd om economische belangen. De volksgezondheid is niet in het geding. Momenteel spelen er enerzijds versoepelingen in de maatregelen, maar anderzijds is de dreiging nog erg groot dat de ziekte zich verder uitbreidt en moet er soms weer een versoepeling worden teruggefloten.

Is het MKZ-virus gevaarlijk voor mij?
Vanuit de literatuur zijn in principe geen gevallen bekend dat mensen MKZ kunnen krijgen. In principe, want er zijn enkele uitzonderlijke situaties bekend dat mensen er lichte ziekteverschijnselen van kregen. Bijvoorbeeld na het drinken van rauwe melk van een duidelijk zieke koe. Gelukkig komt dat in de praktijk niet voor. Een zieke koe wordt niet gemolken, maar af gemaakt. In de winkel staat geen rauwe melk. Onze dagverse melk is altijd gepasteuriseerd en dat doodt het virus. Voor de zekerheid wordt de melk die uit een gebied rondom een MKZ-geval komt, extra behandeld.
Op enkele boerderijen wordt wel melk verkocht en andere zuivelproducten. Boerenkaas komt in de winkel en is gemaakt van rauwe melk. Ook voor die producten waarschuwen we niet. Melk van zieke dieren wordt voor die producten niet gebruikt. Dat zou de ziekte kunnen verspreiden onder het vee. Boeren die zelf zuivelproducten maken anders dan consumptiemelk of kaas hebben in het algemeen ook apparatuur om hun melk te verhitten (een pasteur). Vlees wordt over het algemeen ook niet rauw gegeten. Bovendien zijn de delen die de besmetting dragen over het algemeen geen consumentenproducten.

Maar, laat er geen misverstand over zijn, wij krijgen geen vlees van dieren die ziek zijn van MKZ en geen melk van MKZ-koeien. Door de ernst van de ziekte en de enorme besmettelijkheid zal iedereen die maar vermoedt dat MKZ in het spel is dit melden, waarna de maatregelen overweldigend zijn. In een wijde kring worden alle dieren gedood en afgevoerd en niet meer gebruikt voor consumptie.

Wat houdt het MKZ-beleid in?
Het daadkrachtige beleid tegen MKZ is niet om u te beschermen, maar om de dieren te beschermen die nog niet ziek zijn. Dat beleid merken we bij het overschrijden van grenzen. Niet alleen de landsgrenzen maar ook grenzen van gebieden in Nederland. Het liefst zou men elke verplaatsing van mens en dier stil leggen. In de eerste dagen kwam het daar bijna op neer, maar de nadelen van zon beleid worden al snel groter dan de voordelen. Nederland is daarop in stukken verdeeld, al naar gelang het voorkomen van MKZ. Omdat het grootste deel van Nederland nog vrij is van MKZ kan de voorziening van vlees en melk op peil blijven.

Ik ga binnenkort naar het buitenland. Mag ik dierlijke producten meenemen?
Bij het overschrijden van landsgrenzen, zowel Nederland in als Nederland uit, was aanvankelijk de jacht op alles wat dierlijk was. Menig lunchpakketje ging daardoor verloren. Momenteel is de aandacht nog steeds gericht op alles wat met vlees en melk te maken heeft, maar wel met het onderscheid dat producten die duidelijk een behandeling hebben gehad waar het virus door gedood wordt, vrij zijn. Het virus kan niet tegen hoge temperaturen, dus alles wat gesteriliseerd is of gepasteuriseerd. Blikken melkpoeder zijn duidelijk veilig op dit punt. Alles in blik of pot mag, dagverse zuivel en boerenkaas kunnen tegengehouden worden, hoewel kaas over het algemeen wordt doorgelaten. Houdbare melk mag wel.
Bij het vleesassortiment kunnen er twijfelgevallen zijn, omdat sommige traditionele worsttypes zonder verhitting zijn gemaakt. U begrijpt dat bij twijfel de controleambtenaar geen risico wil nemen: vleeswaren, zoals worst en ham, kan tegengehouden worden. Vers vlees mag in ieder geval niet.

Kan ik in het buitenland vlees- en zuivelproducten gebruiken? In enkele landen van Europa en buiten Europa kan ook MKZ voorkomen. Hoewel buiten Europa het beleid iets kan verschillen van zoals het hier gaat, kan ook daar zonder huiver voor je eigen gezondheid gebruik gemaakt worden van dierlijke producten. Zoals in het algemeen al geldt, geldt ook in een gebied met MKZ: vermijd rauw vlees en rauwe melk.

Meer informatie?
Voor vragen over MKZ of voor andere voedingsvragen kunt u terecht bij de Voedingstelefoon:
(070) 306 88 10 (op werkdagen van 12 tot 16 uur); e-mail: voedingscentrum@vc.agro.nl

Veel informatie is ook te vinden op de website van het ministerie van LNV