Herziene protocol weefsel- en orgaandonatie beschikbaar

24 april 2001

De KNMG participeerde in de werkgroep Herziening Modelprotocol postmortale orgaan- en weefseldonatie. Deze werkgroep heeft bestaande protocollen orgaan- en weefseldonatie voor de ziekenhuizen en de verpleeghuizen samengevoegd tot één document; het herziene protocol weefsel- en orgaandonatie. Dit herziene protocol stellen we beschikbaar op de site.

Het modelprotocol werd op verzoek van de minister van VWS opgesteld door multidisciplinaire werkgroep met inbreng van het kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (CBO). Het protocol dient als richtlijn en kan naar aanleiding van plaatselijke omstandigheden in details worden aangevuld. De commissie hoopt dat het protocol zal bijdragen aan een toename van het aantal donaties en transplantaties en daarmee aan een bevordering van de volksgezondheid.

In dit protocol wordt onder meer beschreven hoe de arts die de dood vaststelt moet omgaan met zijn verplichting op grond van de Wet op de Orgaandonatie om vast te stellen of de overledene als donor kan fungeren (controleren contra-indicaties en raadplegen Donorregister en/of nabestaanden).

Het volledige protocol kunt u hier downloaden: Protocol weefsel- en orgaandonatie (Pdf-formaat, 50 pagina's, 169 kb) Hulp bij downloaden pdf-formaat?

In Medisch Contact (nr 9, 2 maart 2001) verscheen eerder een artikel over het herziene protocol.

Ga naar : Nieuwspagina van de KNMG
Volgend artikel : Standpunt KNMG-federatie over stelselherziening

© copyright KNMG 2001 home . index . email/adres . Artsennet