ENECO

Rotterdam, 24 april 2001

2.700 CV-KETELS MINDER VOOR WATERINGSE VELD

Centrale warmtelevering een feit

Op 25 april 2001 ondertekenen de Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld en ENECO Energie een contract waarin overeengekomen wordt om voor een deel van de wijk Wateringse Veld een collectieve vorm van energielevering toe te passen: centrale warmtelevering. Warmtelevering is een duurzame alternatief voor de traditionele gaslevering.

Centraal ketelhuis
In één centraal ketelhuis in het noorden van de wijk Wateringse Veld wordt op energiezuinige wijze warm water geproduceerd voor de 2.700 woningen in de drie buurten Hoge Veld, Boezemland en Sweerushof. Ook de scholen, het winkelcentrum en diverse bedrijfsruimten in deze buurten worden aangesloten op het centrale ketelhuis. Omdat al het warme water voor de centrale verwarming en de keuken en douche van de woningen op één plek wordt verwarmd, zijn ruim 2.700 individuele ketels overbodig. Er hoeft dus geen gas door de wijk te worden getransporteerd, maar het energie-eindproduct warm water vindt zijn weg naar 2.700 huishoudens.

Geen onderhoud
Deze vorm van warmtelevering geeft de toekomstige bewoners minimaal hetzelfde gebruikscomfort. Het ontbreken van een cv-ketel, geiser of boiler in de woning levert extra ruimte op in huis en maakt onderhoud overbodig. De consequentie van centrale warmtelevering is wel dat de bewoners elektrisch moeten gaan koken. Er zit namelijk geen gasaansluiting in de woning.

Duurzaam
Door warmtelevering wordt een aanzienlijke energiebesparing en beperking van de CO2 - emissie gerealiseerd ten opzichte van de traditionele gaslevering. Dit maakt het mogelijk om voor de woningen een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,85 te realiseren. Dit is 15 % onder de huidige wettelijke norm. Het warmtenet kan bovendien aan diverse warmtebronnen worden gekoppeld. Wanneer in de toekomst een duurzame of energiezuinige warmtebron wordt ontwikkeld, kan deze op eenvoudige wijze worden aangesloten op het centrale ketelhuis. Centrale warmtelevering sluit goed aan bij de doelstelling om van Wateringse Veld dè stadswijk van de 21ste eeuw te maken: een wijk die zich kenmerkt door een grote mate van duurzaamheid.