Kamer van Koophandel Rotterdam

kilometerheffing

Tekort bedrijventerrein bedreigt groei

In het gebied van de KvK Rotterdam bestaat een dermate ernstig tekort aan bedrijventerreinen (tot 2010: 1300 tot 1800 hectaren) dat een normale economische groei ernstig zal worden geschaad.

Dit staat in de reactie van de KvK Rotterdam op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Bijna 1/5de van de ondernemers in 'Groot-Rotterdam', die meewerkten aan een rapportage over de bedrijfsomgeving, zeggen hun bedrijf te willen verplaatsen. Daarvan geeft bijna 70% 'onvoldoende ruimte' als reden op.

De KvK pleit daarom in een beknopte notitie voor de volgende punten:

Overheden en bedrijfsleven moeten afspraken over aan te leggen bedrijventerreinen vast leggen in gebiedscontacten;

anleg van de Tweede Maasvlakte creëert 'schuifruimte' die het verplaatsen van bedrijven elders in het gebied mogelijk maakt;

'Rode contouren' moeten flexibel worden gehanteerd; een landschappelijk aanvaardbare inpassing van bedrijventerreinen in bijv. het Groene Hart is heel goed mogelijk. Voor het behoud van de gewenste werkgelegenheid en economische ontwikkeling van gemeenten zijn bedrijven, met name in kleinere kernen (bijvoorbeeld in de Krimpenerwaard) van eminent belang;

In de Hoeksche Waard is naast de 90 hectaren bedrijventerrein voor de directe eigen behoefte meer nodig dan de nu geplande 100 hectare.

Woordvoerder voor de kamer is de heer J.Baas, lid van het Dagelijks Bestuur en tevens voorzitter van de KvK-commissie Regionale Economie. Hij is te bereiken via de heer Drs. G.L.M. Gietman, tel. 010-405 78 83.