Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=413751



Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ontwikkelingssamenwerking

Datum: 23/4/2001

Nummer: 54

EMBARGO: 24/4 14:00 UUR

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dinsdag 24 april officieel het startsein gegeven voor het nieuwe Nederlandse Instituut voor Meerpartijendemocratie (IMD). Het instituut gaat bijdragen aan de opbouw van een pluriform partijenstelsel ter ondersteuning van jonge democratieën. Dit zal onder meer gebeuren door trainingen, seminars en uitwisselingen.

De presentatie van het IMD vindt plaats in de Haagse Ridderzaal tijdens de opening van de internationale conferentie over de rol van politieke partijen bij de opbouw van democratieën in ontwikkelingslanden: 'Network Democracy, enhancing the role of political parties'. De conferentie wordt georganiseerd door IMD en het in Zweden gevestigde Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA).

Nederland draagt als lid van het IDEA jaarlijks zo'n 1,7 miljoen gulden bij aan het instituut. Voor het werk van het IMD stelt minister Herfkens de komende twee jaar 7 miljoen gulden beschikbaar. Dit past in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid waarin veel waarde wordt gehecht aan democratie, goed beleid en goed bestuur als sleutel tot armoedevermindering. Onder goed beleid en goed bestuur verstaat de minister "een transparant en verantwoordelijk overheidsapparaat, onafhankelijke instituties zoals een Rekenkamer, vrije media, ruimte voor het maatschappelijk middenveld. Het hoofdingrediënt is een democratisch bestel: open en eerlijke verkiezingen, een functioneren parlement en gecommiteerde politieke partijen."

De nieuwe Nederlandse tak van de IDEA, het IMD, is een samenwerkingsverband van de Nederlandse politieke partijen (PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP) zal vanuit Nederland politieke partijen in ontwikkelingslanden ondersteunen.

Tijdens de toespraak benadrukt de minister verder het belang van politieke partijen in ontwikkelingslanden. "Het is aan het parlement om de uitvoering van beleid te controleren. Niet verantwoording afleggen aan buitenlandse donoren is wat telt, maar de verantwoording aan de eigen bevolking", aldus de minister.