PERSBERICHT

Voor nadere informatie, contacteer:
Laurent Gossieaux Benita Dreesen of
Frederik Schepens
PR Manager EMEA Creative Strategies
Keyware +32 2 267 41 60
+32 2 704 44 00
fre@creative-strategies.be
lgossieaux@keyware .com

NEDERLANDS BRANDWONDEN INFORMATIESYSTEEM BEVEILIGD MET KEYWARE'S CENTRAL

AUTHENTICATION SERVER

Internetsysteem gebruikt gelaagde biometrie, smartcards en digitale certificaten

Zaventem, België - april 2001- Keyware (NASDAQ EUROPE: KEYW), één van 's werelds toonaangevende leveranciers van biometrische en gecentraliseerde authenticatie of identificatie-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het een hoogst veilig toegangs controlesysteem heeft verkocht aan het Nederlands Brandwondeninformatiesysteem (NBIS). Het Keyware-systeem controleert de identiteit van elke gebruiker en is uitermate beveiligd door gebruik van gelaagde biometrie, smartcards, PKI (Public Key Infrastructure) en digitale certificaten afkomstig van een Trusted Third Party (TTP). Keyware bevestigt de identiteit van iedere gebruiker met behulp van zijn Central Authentication Server (CAS) met Layered Biometric Verification (LBV) .

NBIS is een project van de "Nederlandse Brandwonden Stichting", een non-profit-organisatie die onderzoek doet naar brandwonden. NBIS is een op het web gebaseerde centrale database die de medische verslagen bevat van brandwondenpatiënten in heel Nederland. De database is via een Internet-browser enkel toegankelijk voor brandwondenspecialisten die bevoegd zijn en geregistreerd werden door een publiek notoriaat.

Keyware ontwikkelt centrale authenticatie-oplossingen waarmee organisaties al hun biometrische en andere identificatie methodes (PKI, smartcards, PIN's, wachtwoorden enz.) om de identiteit van gebruikers te bevestigen, kunnen beheren met een enkele server. Overeenkomstig de Europese wettelijke richtlijnen voor het verwerken van persoonlijke gegevens, is NBIS verplicht strikte identificatie procedures toe te passen alvorens een gebruiker toegang te verlenen tot het systeem. Het vermogen van Keyware om verschillende biometrische methodes zoals stem en vingerafdrukken te combineren met digitale certificaten en smartcards, biedt de stichting een ideale oplossing voor de volledige beveiliging van gevoelige patiënteninformatie terwijl de gegevens toch beschikbaar worden gesteld op het web.

Luc Taal, NBIS-projectmanager: "Omwille van de wet op de privacy mochten wij van de overheid het NBIS-project enkel toepassen op voorwaarde dat we gebruik maakten van een sterk beveiligd identificatie- en coderingssysteem. Aangezien we gebruik maken van het internet om gegevens en verslagen door te sturen, hadden we behoefte aan een veilige infrastructuur die ons volledige vertrouwelijkheid zou garanderen. Keyware is voor ons de ideale partner die ons de vereiste beveiligingstechnologie kan leveren om ons systeem operationeel te maken."

DigiNotar, een digitaal publiek notariaat, werd door NBIS aangesteld als de Thrusted Third Party (TTP). DigiNotar registreert de NBIS-eindgebruikers (chirurgen, verpleegsters, psychologen) en verstrekt de digitale certificaten. De NBIS-database- en Keyware servers worden fysiek opgeslagen in de beveiligde gebouwen van DigiNotar. Persoonlijke, fysieke en administratieve veiligheidsmaatregels beschermen de computers, schijven, backup tapes, computerruimtes, het gebouw en de opgeslagen gegevens van DBIS.

"Volgens ons is dit project de perfecte illustratie van de behoefte aan gecentraliseerde identificatie-oplossingen voor een veilige toegang tot het internet," aldus Peter Beirlaen, business development manager voor Keyware. "De voordelen van een op het web gebaseerd systeem met medische rapporten, financiële gegevens of andere belangrijke persoonlijke informatie zijn overduidelijk, maar zo'n systeem moet absoluut beveiligd zijn tegen ongeoorloofd gebruik. Keyware is er trots op een oplossing te bieden die volledig beantwoordt aan deze behoefte."

Hoe werkt de NBIS-toegangscontrole

Gebruikers die geregistreerd werden door DigiNotar en die toegang hebben tot de NBIS-database krijgen een smartcard met daarop hun digitale certificaten en bio-templates. Een digitaal certificaat is letterlijk een hoop binaire gegevens die voor een link zorgen tussen de publieke sleutel en één of meer attributen die verband houden met de identiteit. De identiteit kan een persoon zijn, een stuk hardware of een softwareproces. Het digitale certificaat verzekert dat de publieke sleutel behoort tot de geïdentificeerde entiteit en dat de identiteit de overeenkomstige privé-sleutel bezit. Er worden dus 2 verschillende sleutels gebruikt: een publieke en een private. Een sleutel is een mathematische waarde die bepaalt hoe een tekstbericht omgezet wordt in een cijfertekst. De sleutel is tevens nodig om de cijfertekst terug om te zetten in de oorspronkelijk tekst. Het digitale certificaatprotocol heeft een geheime cryptografische waarde als private sleutel, terwijl het authenticatieysteem de publieke sleutel gebruikt die overeenstemt met de privé-sleutel.

Een bio-template bevat gedigitaliseerde gegevens over de stem en vingerafdrukken van de gebruiker. Om de identiteit van een gebruiker te controleren moet de erkende gebruiker van de smartcard een naam of een wachtwoord inspreken tijdens het inloggen en een vingerafdruk afleveren. Deze worden vergeleken met de stem en vingerafdruk die zijn opgeslagen op de kaart.
De gelaagde biometrische verificatie van Keyware is een garantie voor het feit dat de kaartgebruiker de geregistreerde en erkende kaarthouder is. Deze methode controleert of de NBIS-gebruiker ook inderdaad is wie hij of zij beweert te zijn. Als het verificatiesysteem positief is, ontgrendelt het systeem de privé-sleutel die is opgeslagen op de smartcard en zo krijgt de gebruiker eindelijk toegang tot de NBIS-database doorheen een firewall en kan de informatie worden uitgewisseld via een geavanceerd coderingssysteem.

Over Keyware
Keyware werd opgericht in 1996 en is genoteerd op NASDAQ Europe (NASDAQ Europe: KEYW). Het bedrijf is een van 's werelds toonaangevende leveranciers van een brede waaier authenticatieoplossingen voor bedrijfstoepassingen. Keyware is tevens een pionier op het vlak van biometrie, de technologie die het mogelijk maakt om een individu te verifiëren aan de hand van persoonlijke kenmerken, zoals stem, gelaat en vingerafdrukken. De Centralized Authentication Server (CAS) met LBV-technologie van Keyware biedt bedrijven de mogelijkheid om verschillende authenticatietechnieken te beheren, met inbegrip van biometrie, vanaf één centrale server. De CAS optimaliseert de beveiliging van fysieke locaties, e-commerce, netwerken, chipkaarten en telecommunicatietoepassingen. De bekroonde technologie van Keyware wordt wereldwijd verkocht via een uitgebreid netwerk van OEM's, systeemintegrators en VAR's. Het bedrijf heeft een hoofdzetel in Brussel (België) en in Woburn (Mass., USA). Meer informatie over Keyware vindt u op www.keyware.com.

Over Nederlandse Brandwonden Stichting
Op 16 juli 1971 werd de Nederlandse Brandwonden Stichting opgericht met als doel de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van brandwondenverzorging. De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft bijgedragen tot de oprichting van de drie Nederlandse brandwondencentra: Beverwijk in 1973, Groningen in 1979 en Rotterdam in 1986. In Rotterdam bestaan er al sinds 1974 brandwondenfaciliteiten. De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft 30 mensen in dienst, waarvan 51 fulltime. De fundraisers (14 deeltijdse krachten) zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse deur-aan-deur inzamelingen, waaraan zo'n 50.000 vrijwilligers deelnemen.

Over DigiNotar B.V.
Diginotar is een coöperatieve met 76 publieke notariaten (zo'n 200 notarissen) die samenwerken om het 'vertrouwen' tussen partijen te bevorderen op het vlak van e-commercetransacties. Notariaten treden op als Trusted Third Parties die (elektronische) handtekeningen legaliseren en bedrijven voorzien van digitale identiteiten voor veilige e-commercetoepassingen. DigiNotar biedt bovendien "time-stamping" aan en het opslaan van elektronische boodschappen. Het bereik van DigiNotar in Nederland zal toenemen met de verdere ontwikkeling van verenigingen voor professionele notariaten in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië.

# # #

Keyware en het logo van Keyware zijn handelsmerken van Keyware. Alle andere bedrijfs-, merk- of productnamen die in dit document vermeld worden, zijn mogelijk handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.