Milieudefensie

Persbericht

Shell wil naar gas boren in Pakistaans Nationaal Park

Friends of the Earth stapt in rechtszaak tegen Shell

Amsterdam, 24 april 2001 --- Friends of the Earth International, het internationale milieunetwerk waar Milieudefensie deel van uitmaakt, voegt zich morgen in de rechtzaak die elf Pakistaanse milieu- en mensenrechtenorganisaties tegen Premier Shell Pakistan en de Pakistaanse overheid hebben aangespannen. Shell wil naar gas boren in Kirthar, het grootste nationale park van Pakistan en een biotoop die voorkomt op de lijst van beschermde gebieden van de Verenigde Naties.

In het Kirtharpark komt een groot aantal zeldzame planten- en diersoorten voor. De Sindh Wildlife Protection Ordinance, de provinciale wetgeving, verbiedt gasboringen in het park. Shell is desondanks gestart met het uitvoeren van onderzoeken die noodzakelijk zijn om naar gas te kunnen boren. Op 25 april komt de rechtszaak in Pakistan voor.

Premier Shell Pakistan - een fusie tussen Premier Exploration Pakistan, een Engelse oliemaatschappij, en Shell Pakistan - heeft vergaande plannen om naar gas te boren in het Kirtharpark. Milieuorganisaties, waaronder IUCN Pakistan, verzetten zich sterk tegen deze plannen. In het park woont een groot aantal bedreigde diersoorten, zoals de urial (wild schaap), de chinkara gazelle en de ibex (een zeldzame Pakistaanse geit). Bij recent onderzoek in het park is zelfs een nieuwe plantensoort aangetroffen die nergens anders in de wereld voorkomt. Boren naar gas zou een ernstige aantasting van het park betekenen.

Ondanks toezeggingen van Shell om eerst de uitslagen van milieustudies af te wachten, is het bedrijf vorig jaar al gestart met een eigen onderzoek naar de gevolgen van seismische testen in het park. Deze testen, waarbij ruim 10,000 explosies zullen plaatshebben, moeten uitwijzen waar het gas zich bevindt. Volgens het Sind Wildlife Department, verantwoordelijk voor het beheer van het park, zal het park grote schade ondervinden van de testen.

Ofschoon boren naar gas in het park sinds 1972 verboden is, gaat Shell er vanuit dat de wet wordt aangepast. Dit is een reële mogelijkheid, omdat het militaire regime van Pakistan weinig opheeft met de bezwaren van de milieuorganisaties. Bovendien zijn zowel de minister van Petroleum als de gouverneur van Sindh medewerker geweest bij Shell. Pakistaanse milieuorganisaties zijn daarom eind vorig jaar een rechtszaak begonnen tegen Premier Shell Pakistan. Friends of the Earth International voegt zich nu in deze rechtszaak omdat ze van mening is dat Shell nationale parken en beschermde gebieden met rust moet laten.