Gemeente Soest

Strijdig gebruik van gronden op Zuidelijke Eng

Gronden op de Zuidelijke Eng die volgens het bestemmingsplan bestemd zijn voor akkerbouw, mogen alleen zodanig worden gebruikt. Dat heeft de rechtbank gesteld naar aanleiding van een geschil met een eigenaar van een perceel die zijn stuk grond als weiland voor zijn dieren gebruikte. Van belang acht de rechtbank de daarvan te verwachten onmiddellijk intredende schade aan het landschap van de Eng.

De Zuidelijke Eng is voor een groot deel een authentiek en open gebied midden in de gemeente Soest. Omdat sprake is van een zeer hoog landschappelijk en cultuurhistorisch waardevol gebied is de Zuidelijke Eng in 1992 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Weilanden moeten dan ook, mede gelet op de (visuele) schade in de vorm afrasteringen en schuurtjes, worden tegengegaan. Illegale bebouwing en met het bestemmingsplan strijdige gebruik, moet worden afgebroken of beëindigd. Ook de aanplant van bomen en andere houtige gewassen is zonder vergunning niet toegestaan en dient te worden verwijderd.

Op korte termijn vindt een inventarisatie plaats van situaties die in strijd zijn met het bestemmingsplan. De eigenaren en/of gebruikers ontvangen vervolgens nader bericht over de wijze waarop aan de illegale situatie een eind moet worden gemaakt.