PERSBERICHT WEEK 17

ILLEGAAL IN UTRECHT
Meer vreemdelingen op straat door de nieuwe Vreemdelingenwet?

Op 1 april 2001 wordt de nieuwe Vreemdelingenwet van kracht. Met deze wet wil de rijksoverheid een effectievere en snellere afhandeling van de asielaanvragen. Op het eerste gezicht lijkt de vreemdelingenproblematiek door de nieuwe wet overzichtelijker te worden. Kerken en opvanginstellingen vrezen echter een toenemend aantal daklozen. Ze vragen om beleid van de Gemeente Utrecht, die als lokale overheid verantwoordelijk is voor de uitvoering van de nieuwe wet. Een Tumult-debat over de gevolgen van de nieuwe Vreemdelingenwet op 24 april in de Lutherse Kerk .

De belangrijkste wetswijziging betreft de asielprocedure. De asielzoekers kunnen in aanmerking komen voor een tijdelijke verblijfsvergunning, die na drie jaar in een permanente status kan worden omgezet. Konden zij voorheen nog bezwaar én beroep aantekenen, na 1 april kunnen zij alleen nog in beroep gaan bij de rechtbank en de Raad van State. Een meer omvattende afwijzende beschikking bepaalt dat verdere opvang ophoudt en dat de afgewezen asielzoeker Nederland moet verlaten. In de praktijk van alledag worden burgers steeds meer met de gevolgen van de Vreemdelingenwet geconfronteerd en noodgedwongen betrokken bij de opvang. Als binnen vier weken de uitgeprocedeerde asielzoekers moeten vertrekken, vrezen de kerken dat duizenden mensen op straat komen te staan. Zij spreken van een humanitaire ramp. De opvang in kerken raakt nu al in de knel, het aantal vreemdelingen in de daklozencircuit neemt nu al toe.

Over de gevolgen van de nieuwe wet gaan in debat: Hans Spekman, wethouder Gemeente Utrecht; Johan Gortworst, plv. directeur Federatie Opvang, Abdou Najib, directeur Multicultureel Instituut Utrecht; Fatma Özgümüz, directeur Vluchtelingen Organisaties Nederland; Albert van den Bosch, fractievoorzitter VVD Gemeenteraad Utrecht, en Ab Harrewijn, Tweede Kamerlid GroenLinks. Gespreksleider is Berthold Gunster, theatermaker. Ook zullen de ervaringen met de opvang door kerken, St. Internationaal Netwerk voor Locale Initiatieven van Asielzoekers, daklozenopvang, Het Steunpunt Illegalen en zelforganisaties aan bod komen. Op initiatief van het Catharijnehuis, dagopvang voor daklozen, en het Multicultureel Instituut Utrecht (miu).

Het debat vindt plaats in de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree vrij. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of tumult@ision.nl.