Provincie Zuid-Holland

26-04-2001

Bestemmingsplan Zijdewinde Binnenmaas goedgekeurd

Op 24 april heeft de provincie het bestemmingsplan Zijdewinde van de gemeente Binnenmaas goedgekeurd. Dit plan maakt het mogelijk om op een voormalig bedrijfsterrein in de kern Puttershoek circa 120 woningen te realiseren. De woningen zullen voor het merendeel in laagbouw worden uitgevoerd. Tegen de rivier de Oude Maas is een woongebouw van maximaal 26 meter hoog gepland. Over dit woongebouw zijn 85 bezwaarschriften bij de provincie binnengekomen.

Om tot een goede en zorgvuldige afweging van de belangen te komen hebben de indieners van de bezwaarschriften en de gemeente in twee sessies de gelegenheid gehad hun standpunten naar voren te brengen aan gebiedsgedeputeerde Houtman. Belangrijkste vraag was of de hoogbouw van 26 meter op deze plek al dan niet een onaanvaardbare inbreuk op het woon- en leefmilieu van de omgeving zou betekenen. Verder zagen veel reclamanten deze hoogbouw als een vrijbrief om elders in de Hoeksche Waard ook tot hoogbouw te komen.

Na zorgvuldige afweging van alle belangen is de provincie in deze kwestie tot het oordeel gekomen dat de geplande hoogbouw op deze locatie uit ruimtelijk oogpunt aanvaardbaar is. Gelet op de locatie van het gebouw en de afstand tot de historische kern van Puttershoek is de provincie van mening dat het woon- en leefklimaat niet op onaanvaardbare wijze worden aangetast. Het woongebouw staat aan de rand van het open gebied en is zichtbaar vanaf de Oude Maas naast andere grootschalige elementen aan de noordrand van de Hoeksche Waard (zoals de suikerfabriek). Sanering van de bestaande bedrijfslocatie door middel van woningbouw, waarbij overigens op grond van het bestaande bestemmingsplan ook al tot maximaal 15 meter hoog kon worden gebouwd achten Gedeputeerde Staten een duidelijke verbetering van het woon- en leefmilieu.

Gelet op de kwetsbaarheid van het landelijke gebied in zijn algemeenheid en voor de Hoeksche Waard als toekomstig Nationaal Landschap in het bijzonder past grote terughoudendheid bij het toestaan van hoogbouw. Het oordeel om de hoogbouw in Puttershoek toe te staan is toegesneden op de specifieke omstandigheden van de situatie ter plaatse en houdt dus geen algemeen oordeel in dat hoogbouw in de Hoeksche Waard overal aanvaardbaar is. In de nu toegestane hoogbouw zien Gedeputeerde Staten dan ook geen vrijbrief om op allerlei andere plaatsen in de Hoeksche Waard ook hoogbouw toe te staan.