ABVAKABO FNV

Bonden in ziekenhuizen stellen ultimatum aan werkgevers (24 april)

Zoetermeer, 24 april 2001

Persbericht van ABVAKABO FNV, CFO CNV, FHZ, NU91 en De Unie Zorg en Welzijn

Bonden in ziekenhuizen stellen ultimatum aan werkgevers Vanaf 7 mei komen er harde acties

De bonden in de ziekenhuizen hebben vanmiddag een ultimatum gesteld aan de NVZ, de werkgevers in de ziekenhuizen. Dit besluit is genomen tijdens een bijeenkomst van kaderleden ABVAKABO FNV, CFO CNV, FHZ, NU91 en De Unie Zorg en Welzijn in het Congrescentrum in Den Haag. Het ultimatum loopt op 2 mei om 10.00 uur af. De NVZ heeft tot dan de tijd om op de eisen van de bonden in te gaan. Dat zijn de handhaving van de normwerkweek van 36 uur en 4 procent loonsverhoging voor 12 maanden en verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent in 2001. Bovendien moet het voorstel over decentrale arbeidsvoorwaarden worden ingetrokken.

Vorige week zijn er zon 70 bijeenkomsten in ziekenhuizen geweest, waar ongeveer vijfduizend leden en andere werknemers hun opvatting over de CAO-onderhandelingen kenbaar hebben gemaakt. In al die ziekenhuizen zijn ook actiecomités opgericht.
De leden van de bonden verwerpen de voorstellen van de NVZ om de werkweek te verlengen tot 38 uur en vinden ook het loonbod volstrekt onvoldoende. De leden van de bonden hebben daarop besloten dat er actie gevoerd moet gaan worden in de ziekenhuizen. Op de bijeenkomst vanmiddag is dit standpunt bevestigd en werd unaniem besloten de werkgevers een ultimatum te stellen.
Wanneer de werkgevers niet op de eisen ingaan, volgen er vanaf 7 mei harde acties in de ziekenhuizen.

Acties vanaf 7 mei
Vanaf 7 mei kunnen er in de ziekenhuizen dus acties gevoerd worden. Op dit moment is al bekend dat in de eerste actieweek op 7 mei wordt gestart met een staking van het keukenpersoneel in de Zorggroep Noorderbreedte Leeuwarden. Op 9 mei volgen stakingen op de operatiekamers in de ziekenhuizen in Winschoten, Assen en Sneek. Naar verwachting sluiten nog andere noordelijke ziekenhuizen zich bij deze laatste actie aan.
Ook in West-Brabant en Zeeland wordt in de eerste actieweek in verschillende ziekenhuizen al actie gevoerd.
De actiecomités in het hele land gaan de komende tijd de acties verder voorbereiden.
De bonden hebben de werkgevers vandaag nogmaals opgeroepen vóór 2 mei 10.00 uur aan hun eisen tegemoet te komen en een goed CAO-akkoord met hen overeen te komen.