FNV Bouw


Nieuwe CAO voor dakdekkers: in twee jaar 9 procent meer loon

Bonden en werkgevers hebben in de avond van 23 april een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de 5.000 werknemers bij de bitumineuze en kunststoffen dakbedekkingsbedrijven. De CAO loopt van 1 maart 2001 tot 1 maart 2003. Dit jaar gaan de lonen met 5 procent omhoog en volgend jaar met 4 procent, bij elkaar dus 9 procent. Verder komt er onder andere een nieuwe kinderopvangregeling en krijgen werknemers het recht om zich binnen de bedrijfstak om te scholen voor een ander vak. Dat voorkomt dat dakdekkers als gevolg van het fysiek zware werk arbeidsongeschikt raken.

Aan het principe-akkoord gingen moeizame onderhandelingen vooraf. Knelpunt was vooral het loon. Lange tijd boden werkgevers niet meer dan 3 procent voor dit jaar. Bovendien lagen er enkele verslechteringsvoorstellen van werkgevers die voor de bonden onbespreekbaar waren. Zo wilden zij bij ziekte nog slechts 70 procent van het loon uitbetalen. Uiteindelijk kwam een akkoord tot stand dat ruimschoots voldoet aan de uitgangspunten van de bonden. Het principe-akkoord bevat onder andere de volgende afspraken.

Loon
De lonen gaan gedurende de looptijd als volgt met 9 procent omhoog:
- op 1 juli 2001 met 2,5 procent

- op 1 januari 2002 met 2,5 procent

- op 1 juli 2002 met 2 procent

- op 1 januari 2003 met 2 procent
Op deze data gaan ook alle onkostenvergoedingen, bovenwettelijke uitkeringen en toeslagen met de genoemde percentages omhoog.

Omscholing
Werknemers krijgen zelfstandig en individueel recht op omscholing binnen de bedrijfstak. Ze kunnen zelf kiezen voor een opleiding die past binnen de eigen loopbaan. De kosten worden betaald uit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds. Als arbeidsongeschiktheid een reële dreiging vormt, kan de werknemer worden verplicht zich om te scholen.

Redntegratie
Om redntegratie van arbeidsongeschikte werknemers te bevorderen komt er een heldere procedure. Binnen drie maanden moet de werknemer in staat worden gesteld aan zijn redntegratie te werken. Blijft zo?n aanbod achterwege, dan kan de werknemer op kosten van zijn werkgever een redntegratiebedrijf inschakelen.

Arbeid en zorg
Voor een nieuwe collectieve kinderopvangregeling betalen werkgevers 0,1 procent van de loonsom. Per kind per jaar wordt maximaal 4.500 gulden bijgedragen. Uit het bedrag van 0,1 procent wordt ook een regeling voor verlof voor stervensbegeleiding en rouwverlof gefinancierd. Met ingang van 1 juli hebben werknemers voor beide verlofvormen recht op tien dagen doorbetaald verlof met aansluitend onbetaald verlof.

Ouderenbeleid
Werknemers vanaf 55 jaar met een dienstverband vanaf 15 jaar kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek met volledige doorbetaling van het loon. Daarvoor worden alle roostervrije dagen en vakantiedagen ingezet, afgezien van de dagen die nodig zijn voor een drieweekse zomervakantie.

Arbeidsomstandigheden
Dakrandbeveiliging wordt beschouwd als een persoonlijk beschermingsmiddel en moet dus door de werkgever worden verstrekt.

FNV BOUW
Postbus 520 - 3440 AM WOERDEN
Telefoon: (0348) 575 575 - Fax: (0348) 423 610 E-mail: info@fnvbouw.nl