G-KRACHT

Uitslag ontwerpwedstrijd tegen zinloos geweld

Embargo tot dinsdag 24 april 14.00 uur (tijdstip prijsuitreiking)

Ontwerpwedstrijd Doe mee, zeg nee tegen zinloos geweld:

Jury bekroont uit ruim 500 inzendingen zes ontwerpen

De jury onder voorzitterschap van Bas Wisbrun, de oprichter van de Stichting Tegen Zinloos Geweld, heeft zes inzendingen van de G-Kracht ontwerpwedstrijd Doe mee, zeg nee tegen zinloos geweld bekroond. Drie voor algemene inzendingen en eveneens drie voor studenten van grafische scholen.

Uitslag algemeen:

1. Ruben van Leer (16 jaar), 2. Suzanne Boone (13 jaar), 3. Cora Rijnsburger (18 jaar)

Uitslag grafisch onderwijs:

1. Pim Smit (19 jaar), 1. Suzanne van Hattum (20 jaar), 3. Angelique Fokker (20 jaar)

Ruben van Leer heeft een compleet marketingpakket ontwikkeld om plaktatoeages van de Stichting Tegen Zinloos Geweld onder de aandacht te brengen. De jury was onder de indruk van de creativiteit en de professionaliteit waarmee alle onderdelen van het pakket zijn uitgewerkt. Vooral de tv-spot past uitstekend bij jongeren. Suzanne Boone heeft symbolen gebruikt die striptekenaars hanteren om geweld uit te drukken. Hiermee is volgens de jury op een grappige manier een serieus onderwerp uitgedrukt. Dit ontwerp wordt als screensaver voor computers uitgevoerd. Cora Rijnsburger heeft zich laten inspireren door het symbool van de stichting, het lieveheersbeestje. Ze heeft een speelse poster gemaakt waarvan de jury de teksttoepassing effectief en sterk vindt.

Bij de grafische studenten heeft Pim Smit het lieveheerbeestje opvallend afgebeeld op een poster en briefkaart. Volgens de jury wordt in het ontwerp perfect uitgebeeld dat je zorgvuldig met elkaar moet omgaan. Suzanne van Hattum heeft gebruik gemaakt van het beeld van een stukgegooide reclamekast van een bushokje. De jury roemt het herkenbare beeld van gebroken glas waarmee geweld, zoals we dat vaak op staat tegenkomen, zonder dat het geweld ook daadwerkelijk te zien is wordt uitgedrukt. Het ontwerp van Angelique Fokker speelt in op de krassen trend. Zij weet volgens de jury met haar ontwerp op een positieve manier zinloos geweld rondom het voetbalveld onder de aandacht te brengen. De vormgeving van de kaart is eenvoudig en daardoor krachtig en fris. De krasmogelijkheid maakt het extra aantrekkelijk om iets met de kaart te doen.

TMF-veejay Jeroen Post heeft de winnaars bekend gemaakt. Die overhandigden vervolgens de winnende ontwerpen aan de Stichting Tegen Zinloos Geweld. Samen met de Stichting Tegen Zinloos Geweld heeft de grafimediabranche onder het motto Doe mee, zeg nee tegen zinloos geweld jongeren op middelbare scholen opgeroepen communicatiemiddelen te ontwerpen. Een aantal inzendingen wordt daadwerkelijk in productie genomen en via de Stichting ingezet.

De prijsuitreiking vormt meteen de opening van de Grafivak, een vakbeurs voor de grafimediabranche die van 24 tot en met 28 april in de RAI wordt gehouden. De winnaars ontvingen als beloning respectievelijk een digitale camera, discman en een prepay mobiele telefoon met WAP. Deze week is tijdens de vakbeurs een expositie te zien met een selectie van de ontwerpen.

Noot voor de redactie;