CALAMITEITENFONDS

Calamiteitencommissie neemt vervolgbesluit Israël.

Rotterdam, 24 april 2001
Calamiteitenfonds Reizen (CFR)
Calamiteitencommissie neemt vervolgbesluit Israël.

De Calamiteitencommissie heeft vandaag, dinsdag 24 april 2001, opnieuw over de situatie in Israël vergaderd en het volgende, voor deelnemers en consumenten bindende, vervolgbesluit genomen:

Het reisverbod voor Jeruzalem wordt met onmiddellijke ingang opgeheven.
Het eerder uitgevaardigde verbod voor reizen naar respectievelijk de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (Westbank) blijft voor onbepaalde duur van kracht.

Toelichting:
Bij haar besluit heeft de Calamiteitencommissie overwogen dat de huidige veiligheidssituatie in Israël geen aanleiding geeft om alleen Jeruzalem van dekking door dit fonds te blijven uitsluiten. Daarmee bedoelt de Calamiteitencommissie niet te zeggen dat reizen naar Israël in de huidige situatie als risicovrij kan worden beschouwd. De commissie brengt echter het reizen naar Israël, met uitzondering van de Gazastrook en de Westbank, in beginsel weer onder de dekking van het Calamiteitenfonds. Zulks ontslaat touroperators en reizigers uiteraard geenszins van hun eigen verantwoordelijkheid en van de verplichting tot het in acht nemen van de onder de huidige omstandigheden noodzakelijke voorzichtigheid.
In dit verband verwijst de Calamiteitencommissie naar het kritische reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat niet alleen waarschuwt voor het hoge risico van terroristische aanslagen in heel Israël, maar dat tevens het reizen ontraadt naar die gebieden in Israël waar zich spanningen voordoen tussen diverse bevolkingsgroepen, en dat tenslotte ook het reizen naar Oost Jeruzalem (inclusief de Oude Stad) ontraadt behoudens onder zeer strikte voorwaarden en op bepaalde dagen.

De Calamiteitencommissie onderkent in dit kader nog eens het verschil in karakter tussen de (niet dwingende) reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken enerzijds en de bevoegdheid van de Calamiteitencommissie tot het uitvaardigen van dwingende reisinstructies anderzijds: BZ-adviezen beogen zo volledig mogelijk te informeren over de veiligheidssituatie in een bepaald gebied en de Calamiteitencommissie overweegt welke risicodekking redelijkerwijs door het Calamiteitenfonds krachtens haar statuten en reglementen kan worden aanvaard.

De Calamiteitencommissie blijft de situatie in Israël op de voet volgen. Indien en zodra eventueel gewijzigde omstandigheden dit noodzakelijk maken, zal de commissie opnieuw vergaderen en een nieuw besluit nemen.

Einde bericht