Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

Dinsdag 25 april 2001, persbericht nummer 36

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Van Boxtel van Grote Steden - en Integratiebeleid hebben vandaag de eindrapportage van de commissie Albeda in ontvangst genomen. De commissie heeft de sociaal-economische gezondheidsverschillen in Nederland bestudeerd. Hierbij heeft de commissie ook gekeken naar manieren om deze verschillen te verkleinen.

Minister Borst heeft de Commissie Albeda ingesteld, omdat zij sociaal-economische gezondheids-verschillen onaanvaardbaar vindt. Naar haar mening moet de overheid streven naar verkleining van deze verschillen. De Commissie Albeda stelt dat hiervoor grote inspanningen vereist zijn. Niet alleen van de gezondheids-zorg, maar ook van andere beleidsterreinen, zoals onder meer de het inkomens- en arbeidsmarktpolitiek, de arbeidsomstandigheden en het Grote Stedenbeleid. Ook vele andere organisaties spelen een belangrijke rol, zoals GGD-Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Volgens de commissie blijkt dat er verschillende mogelijkheden voor verkleining van de gezondheidsverschillen zijn. Deze variëren van intensivering van het anti-armoedebeleid tot versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg in achterstandsgebieden, van experimenteren met terugdringen schoolverzuim wegens ziekte tot terugdringen van blootstelling aan fysiek belastend werk, en van handhaving van het uitkeringsniveau bij arbeidsongeschiktheid tot verhoging van de accijns op tabak.

De ministers Borst en Van Boxtel zullen in september een kabinetsstandpunt over dit rapport naar de Tweede Kamer sturen.