VPRO

Nederland via RDM betrokken bij omstreden wapendeal VS-Taiwan

PERSINFORMATIE Radio

nieuws uit VPRO De Ochtenden

Nederland via RDM betrokken bij omstreden wapendeal tussen Verenigde Staten en Taiwan.

Het Nederlandse marinescheepsbouwbedrijf RDM gaat technologie leveren voor acht diesel-onderzeeërs die de Verenigde Staten gaat leveren aan Taiwan. Dat werd vanochtend bekend gemaakt door de VPRO-radio (De Ochtenden op Radio 1). Die acht onderzeeboten zijn onderdeel van de Amerikaanse wapenleveranties aan Taiwan die de Amerikaanse president Bush vandaag bekend maakte. De algemene verwachting is dat deze leveranties de toch al gespannen relaties tussen China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, en de VS nog verder op scherp zullen zetten. Via de RDM-leverantie raakt Nederland hierbij rechtstreeks betrokken.

Wapenhandel-onderzoeker Martin Broek, auteur van een boek over de Nederlandse wapenexporten, vertelde vanochtend voor de VPRO-radio dat de Verenigde Staten de onderzeeërs voor Taiwan gaat bouwen op basis van Nederlandse technologie, namelijk van de door RDM gebouwde onderzeeboten van de Moray-klasse (Moeraal in het Nederlands) en van Duitse technologie (209-klasse van HDW).

Martin Broek: 'De Verenigde Staten hebben deze relaties met de RDM en HDW aangeknoopt omdat ze zelf geen diesel-onderzeeërs kan bouwen. De VS heeft zelf alleen nucleaire onderzeeërs. De defensie-industrie in de VS vond het fout om de export alleen aan Rusland en Europa over te laten en door deze samenwerking wil ze de noodzakelijke technologie binnenhalen.'

De onderzeeërs zijn een van de belangrijkste wensen op het wapenverlanglijstje van Taiwan. De onderzeeërs voor Taiwan zouden in de Verenigde Staten worden gebouwd door General Dynamics en Litton Group's Ingalls Shipbuilding. Voor de betrokkenheid van RDM bij de Amerikaanse onderzeeboot-leverantie baseert onderzoeker Broek zich op zowel Amerikaanse als Taiwanese bronnen. Directeur Pacanda van RDM Submarines in Rotterdam zegt geen commentaar te kunnen geven op deze berichten. Er zijn geen contacten met deze Amerikaanse bedrijven, aldus Pacanda, althans in het kader van Taiwan. Wel is bekend dat Litton Group's Ingalls Shipbuilding al samenwerkt met RDM. En wel voor de levering van onderzeeërs aan Egypte. Daarvoor is vorig jaar een zogenaamde 'Letter Of Intent' getekend.
De RDM-leverantie is extra pikant doordat het ontwerp van de Moray-onderzeeër van RDM grotendeels door de Nederlandse overheid is betaald, aldus onderzoeker Broek. 'Er zitten tientallen miljoenen Nederlandse overheidssubsidie in.' Dat werd voor de VPRO-radio bevestigd door Tweede Kamerlid Bert Koenders van de PvdA. Koenders is woordvoerder van zijn partij op het gebied van wapenexporten. 'Die technologie is inderdaad destijds ontwikkeld met geld van de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en Defensie,' aldus Koenders. Volgens Broek heeft de Nederlandse overheid daarom ook wel wat te zeggen over wat er met het ontwerp gebeurt.

Zowel Broek als Koenders wijzen op eerdere pogingen van Taiwan om de Moray-onderzeeërs te kopen en wel rechtstreeks bij RDM. Dat ging begin jaren '90 niet door, omdat dat voornemen tot grote problemen met China leidde, en de Nederlandse regering vervolgens geen exportvergunning wilde verstrekken. Nederland zou wel drie maal moeten nadenken om een klein voordeel nu te kiezen boven voordelige betrekkingen met China, aldus de Chinese ambassadeur in Nederland destijds. De levering is toen o.a. niet doorgegaan door druk van Nederlandse bedrijven met belangen in China, zoals Shell, Philips, DSM, Delft Instruments en Fokker.

PvdA-Tweede Kamerlid Koenders: 'Het lijkt erop dat nu wordt gepoogd om via een omweg het ontwerp alsnog aan Taiwan te leveren.' Om samen met collega-Kamerleden actie te ondernemen wil Koenders onderzoeken in hoeverre de leverantie van de RDM-technologie strookt met het Nederlandse wapenexportbeleid. 'Het is een reëel spanningsgebied daar en dat is een belangrijk wapenexport-criterium in de Nederlandse regelgeving,' aldus Koenders.

Kanselier Chen van de Chinese ambassade in Den Haag gaf voor de VPRO-radio een eerste reactie: 'China is ten stelligste gekant tegen elke verkoop - direct of indirect - van militaire uitrusting aan Taiwan door welk land dan ook dat betrekkingen heeft met China.' De spanningen in het gebied zullen door zo'n leverantie zeker 'versterkt' worden, aldus Chen.

Hilversum, 24 april 2001