RECTO LENNOX

Euro-wisselgeld probleem tijdens de duale periode is opgelost

Rotterdam, 24 april 2001

Het Euro-wisselgeld probleem tijdens de duale periode is opgelost

De eerste maand van 2002 kan in Nederland betaald worden met zowel guldens als Euro's. Het berekenen van wisselgeld zal dan voor veel problemen zorgen bij onder meer winkeliers, handelaren en consumenten. Recto Lennox heeft de oplossing: Duochange.

Per 1 januari 2002 wordt de Nederlandse gulden vervangen door de Euro. Januari geldt als een gewennings- en overschakelingsperiode: dan kan betaald worden in beide valuta. Deze maand wordt daarom de 'duale periode' genoemd. Tijdens deze duale periode moet bij aankopen wisselgeld in Euro's worden uitgekeerd, dus ook als de aankoop betaald is in guldens.

Het berekenen van het wisselgeld is lastig gedurende de duale periode. Immers, de rekenmethode is: De prijs in Euro omrekenen naar Guldens, Beslissen met welk guldensbiljet betaald moet worden, het aankoop bedrag in guldens van het betaalde bedrag aftrekken en vervolgens dit bedrag in guldens terugrekenen naar Euro want dat is wat men terugkrijgt. Een voorbeeld: bij aankoop van een artikel van Euro12,56 en betaling van f100,00 moet Euro32,82 worden teruggegeven aan de klant.

Verschillende modellen

De Duochange van Recto Lennox helpt ondernemers en consumenten bij het berekenen van het wisselgeld. Het 'rekenwonder' is eenvoudig te bedienen: beide bedragen worden ingevuld, en met een druk op de toets 'Duochange' verschijnt de hoogte van het wisselgeld in Euro en Guldens op de display. Bovendien is het apparaat uitgerust met andere rekenkundige mogelijkheden zoals elke calculator en omrekenaars.

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de Duochange, zoals een zakmodel, creditcardformaat en een toonbankmodel. Deze laatste heeft 2 displays, een voor de consument en een voor de winkelier. Daarnaast ontwikkelde Recto Lennox een Duochange-winkelierspakket, bestaande uit het toonbankmodel en twee pocketmodellen.

Robin van der Basch van Recto Lennox: 'De invoering van de Euro is voor velen een spannende periode. De duale periode maakt de invoering bovendien lastig. Je kunt je voorstellen dat het bij Albert Heijn via de kassa goed geregeld is en dat de consument dit vertrouwt, het wordt anders op bijvoorbeeld de markt of op zaterdagnacht in de taxi. De Duochange voorkomt deze problemen met wisselgeld. Daarom is het dé Euro-oplossing voor het MKB, B-to-B en de consument.'

Internationaal

Recto Lennox uit Rotterdam werd in 1948 opgericht en is leverancier van relatiegeschenken, kerstpakketten, promotioneel textiel en premiums. Recto Lennox is lid van IPPAG (International Partnership for Premiums And Gifts).