Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 062
Datum: 24-04-2001

EZ STROOMLIJNT TECHNOLOGIEREGELINGEN VOOR ONDERNEMERS

Het ministerie van Economische Zaken stroomlijnt de technologieregelingen van het ministerie die interessant kunnen zijn voor ondernemers. Dat heeft secretaris-generaal J.W. Oosterwijk namens de minister van Economische Zaken bekend gemaakt op de bedrijvendag van Senter. De regelingen worden vanaf 1 mei 2001 ingedeeld in vier categorieen:

- laagdrempelige regeling voor Research & Development
- regeling voor samenwerking op het gebied van Research & Development
- regeling voor (risicovolle) ontwikkelingsprojecten
- regeling op het gebied van kennisoverdracht voor bedrijf en voor branche
Nieuw is ook dat de ondernemer voortaan voor alle technologieregelingen terecht kan bij een loket, namelijk dat van Senter. Senter is het agentschap van het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor de uitvoering van subsidie-, krediet- en fiscale regelingen. Voorheen was de uitvoering van een aantal technologieregelingen ook ondergebracht bij TNO en Syntens.. Het betekent dat Senter er nu circa 500 bedrijven bij krijgt als client. Het totaalbedrag dat Senter te verdelen heeft aan subsidieregelingen bedraagt zo'n 1,4 mld gulden (EUR 635 mln). De stroomlijningsoperatie vloeit voort uit de nota "Ruimte voor industriele vernieuwing. Agenda voor het industrie- en dienstenbeleid".

Om de toegankelijkheid van en het inzicht in de EZ-regelingen te vergroten krijgt de ondernemer die straks aanklopt bij het ministerie voor een subsidieregeling te maken met een interactieve digitale subsidie-adviseur. Via een vraag en antwoordsessie bij de digitale subsidie-adviseur op het internet kan de ondernemer er achter komen voor welke regeling(en) hij in aanmerking komt. Op die manier moet de dienstverlening aan de bedrijven verbeterd worden. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de digitale subsidieadviseur als systeem en zoekmethode op korte termijn ook kan worden ingezet voor alle andere regelingen van de rijksoverheid (circa 950).

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de technologieregelingen kunt u terecht bij Senter: www.senter.nl of via telefoonnummer 070 - 361 01 83 Thijs Scheres.