Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Logo Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken

24 april 2001 Nr. 01/075

Nijpels voorzitter van Taskforce Ouderen

Commissaris van de Koningin in Friesland E. Nijpels wordt de voorzitter van de Taskforce Ouderen. De taskforce moet bevorderen dat ouderen weer aan het werk gaan of langer blijven werken en mogelijke belemmeringen op weg naar een baan wegnemen.

Dit blijkt uit een brief van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Naast de voorzitter bestaat de Taskforce uit:

de heer J. de Boer, voorzitter van de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland;

de heer L. Brinkman, voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB);

de heer J. van den Ende, voormalig directeur van Endemol;

mevrouw J. van Leeuwen, lid van de Eerste Kamer voor het CDA;

mevrouw T. van den Klinkenberg, directeur van het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum;

mevrouw H. Maassen van den Brink, hoogleraar economie;

de heer L. de Steur, vice-voorzitter van de ANBO, de bond voor vijftig-plussers;

mevrouw P. Strikwerda, lid van de landelijke werkgroep Ouderenbeleid van de PvdA;

de heer W. Vlasblom, directeur Personeelszaken van Siemens Nederland;

de heer L. de Waal, voorzitter van de FNV;

de heer C. van Zadelhoff, makelaar.

De taskforce krijgt onder meer tot taak om een mentaliteitsverandering op gang te brengen bij werkgevers en werknemers wat betreft werken door ouderen en positieve voorbeelden op te sporen en bekend te maken. Werkgevers en werknemers moeten bij de taskforce informatie en advies kunnen inwinnen over het langer in dienst houden of aannemen van ouderen.

Werken door ouderen in de leeftijdsgroep van 55 tot 65 jaar is een belangrijk punt van aandacht in het kabinetsbeleid. Op dit moment werkt van deze leeftijdsgroep nog slechts één op de drie mensen. Daardoor wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van oudere werknemers. Onderzoek heeft uitgewezen dat in 2030 het aantal oudere werknemers verdubbeld moet zijn om voldoende draagvlak voor het stelsel van sociale zekerheid te kunnen behouden en om een blijvende economische groei te kunnen garanderen.

Het kabinet heeft inmiddels al een aantal wettelijke maatregelen genomen en aangekondigd om de arbeidsparticipatie van ouderen te bevorderen. Zo zal de gunstige behandeling in de sfeer van de belastingen van VUT-uitkeringen worden afgeschaft en is de Regeling Afdrachtsvermindering Langdurig Werklozen per 1 januari 2001 versoepeld. Dit houdt in dat werkgevers minder loonbelasting en premies volksverzekeringen hoeven af te dragen als zij een werkloze van 50 jaar en ouder in dienst nemen.

Medio juni zal de taskforce haar plannen ontvouwen.

De volledige tekst van de brief van minister Vermeend aan de Tweede Kamer staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).