FNV BONDGENOTEN

Brinkhorst wil meer overleg met vakbeweging

Zo'n 2000 werknemers, werkzaam in de landbouw- en voedingssector in Europa, hebben in Luxemburg gedemonstreerd voor meer voedselveiligheid en betere regelgeving voor werknemers in tijden van crises zoals MKZ en BSE. Na een demonstratieve optocht door Luxemburg boden de werknemers, allen lid van een vakbond, een petitie aan aan de voorzitter van de Landbouwministerraad, die in Luxemburg vergaderde.

Werknemers uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Tsjechië, Oostenrijk en Polen pleiten er in de petitie voor om de voedselveiligheid in de toekomst beter te waarborgen, evenals de belangen van werknemers die werkzaam zijn in de voedings- en agrarische industrie. Ook eisten ze dat de vakbeweging betrokken wordt in de Europese voedingsautoriteit. Tot nu toe zijn alleen de overheden en werkgevers daarin vertegenwoordigd. De Zweedse voorzitter van de Landbouwministerraad, mevrouw Wienberg, zegde toe dat er dezelfde middag nog over dat laatste punt gesproken zou worden.

Minister Brinkhorst nam de moeite om even met de vertegenwoordiger van FNV Bondgenoten, Paul Andela, te spreken. Hij bood aan om het overleg met FNV Bondgenoten te intensiveren en gaf ook aan dat ook wat hem betreft de werknemersbelangen meer aandacht zouden moeten krijgen. Paul Andela is tevreden over deze stap van de minister: 'We zullen binnenkort een afspraak maken om met minister Brinkhorst verder te praten over de toekomst van het landbouwbeleid en over een betere waarborging van de werknemersbelangen.'

De actie in Luxemburg was georganiseerd door de Europese Agrarische en Voedingsbond (EFFAT). Onder het motto: veilige voeding = veilig werken in de landbouw, de voedingsindustrie en het toerisme, wil de EFFAT, samen met de aangesloten vakbonden in Europa, zo aandacht vragen voor een andere vorm van voedselvoorziening, een andere vorm van landbouw, meer dierenwelzijn en betere regelgeving voor de werknemers uit de sectoren die getroffen worden bij een crisis zoals nu met MKZ.

FNV Bondgenoten pleit voor een plan waarmee de arbeidsomstandigheden en scholingsmogelijkheden voor werknemers verbeterd worden. Nu is de werkdruk en het werktempo in bijvoorbeeld slagerijen te hoog om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen.
Daarnaast wil FNV Bondgenoten dat werknemers die getroffen worden door crises als MKZ en BSE een uitkering krijgen uit het Europese Landbouwfonds. Nu krijgen alleen boeren daaruit een vergoeding.

Meer informatie :
Paul Andela, actie-coordinator FNV Bondgenoten

06-53249669
Nathalie Koopman, persvoorlichter

030 - 2738389 of 06-51406105

24 apr 01 16:04