GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 april 2001 16:32

Uitspraken van de directeur van de BVD

(24 april 2001)

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de ministers van BZK en GSI

1. Heeft de minister kennisgenomen van het radio-interview met de directeur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de heer Van Hulst, over onder andere de grootste bedreigingen van de nationale veiligheid van dit moment?

2. Kan de minister ophelderen op grond waarvan het hoofd van de BVD in antwoord op de vraag naar de grootste bedreiging van de nationale veiligheid van dit moment de tegenkrachten van integratie van minderheden in Nederland noemt?

3. Heeft de minister vooraf overleg gevoerd met het hoofd van de BVD over dit eerste openbare interview sinds vier jaar? Heeft de minister vooraf zijn goedkeuring verleend aan de gedane uitlatingen? Acht de minister de uitspraken juist en op zijn plaats?

4. Kan de minister de Kamer rapporteren over de in het interview genoemde interne problemen van Marokkaanse en andere minderheden, die de integratie in de Nederlandse samenleving in de weg staan? Hoe verhoudt de opsomming van Van Hulst zich tot het overzicht in het laatste jaarverslag, waarin bijv. Marokkaanse en Somalische tegenkrachten volledig ontbreken?

5. Is het geconstateerde probleem van het tegenwerken van integratie van minderheden in de samenleving naar het oordeel van de minister inderdaad zo ernstig dat zij de structurele aandacht van de BVD vraagt, en zelfs tot de grootse bedreiging van dit moment gerekend moet worden? Blijkt dit ook uit het binnenkort te publiceren jaarverslag over 2000?

6. Waarom heeft de BVD sedert het verschijnen van haar eerste rapport uit 1998 over de (tegenkrachten van integratie van) islamitische minderheden in Nederland geen vervolgverslag uitgebracht? Kan de Kamer zo'n vervolg tegemoet zien, nu de problematiek tot de ernstigste bedreiging van de nationale veiligheid is verklaard?