Provincie Limburg

PROVINCIE WENST GROTERE ZEKERHEID INTEGRITEIT ACN-FABRIEKEN DSM

Aanvullende testen en inspecties gewenst voor opstart ACN-fabrieken PROVINCIE WENST GROTERE ZEKERHEID INTEGRITEIT ACN-FABRIEKEN

De Provincie verlangt van DSM aanvullende zekerheden over de integriteit van de ACN-fabrieken alvorens deze mogen worden opgestart met de reguliere grondstoffen. Dit vraagt de provincie in navolging op het voorval van 13 april waarbij door DSM tijdens de voorbereidingen voor het hervatten van de productie een lekkage werd geconstateerd in een met water gevulde roestvrijstalen leiding. De lekkage was het gevolg van een scheur in een bocht in de leiding. Alvorens de ACN-fabrieken mogen worden opgestart met de reguliere grondstoffen dient DSM alle installatieonderdelen gedurende 24 uur onder maximale werkdruk, temperatuur en doorzet met water en/of stikstof te testen op lekdichtheid. Daarnaast moeten de visuele inspecties van de fabrieken worden geïntensiveerd. De provincie vindt dat er elk uur een visuele inspectie moet plaatsvinden om effecten van mogelijke incidenten zo klein mogelijk te houden.

Ook wil de Provincie door DSM op de hoogte worden gesteld voordat de vereiste lekdichtheidstest wordt uitgevoerd. Provinciale medewerkers zullen, vergezeld van externe deskundigen (TNO), aanwezig zijn bij de testen.

De Provincie heeft de eis tot aanvullende zekerheden vandaag schriftelijk aan DSM kenbaar gemaakt. Tevens zijn de betrokken partijen over het besluit van het College van GS geïnformeerd. De Provincie heeft nogmaals benadrukt dat DSM verantwoordelijk is en blijft voor de veiligheid van de ACN-fabrieken en dientengevolge ook als zodanig dient te handelen. Dit betekent dat het uitvoeren van de aanvullende eisen van de provincie DSM niet ontslaat van eigen verantwoordelijkheden t.a.v. de veiligheid.