Provincie Noord-Holland


Week 17

Plan van aanpak rol provincie bij realiseren asielzoekerscentra Gedeputeerde Verburg op werkbezoek in Uithoorn Naar hartelust weer overal aanleggen in het Wijde Blik



Persbericht, 24 april 2001

Plan van aanpak rol provincie bij realiseren asielzoekerscentra Gedeputeerde Staten (GS) gaan een plan van aanpak opstellen waarin de betrokkenheid van de provincie bij de realisatie van asielzoekerscentra in Noord-Holland wordt uitgewerkt.

In het plan van aanpak worden de criteria voor de plaats van mogelijke asielzoekerscentra geformuleerd. Ook wordt een inventarisatie van mogelijke locaties gemaakt. Verder worden de mogelijkheden onderzocht om deze locaties een plaats te geven in het provinciaal ruimtelijk beleid (bijvoorbeeld in streekplannen) in goed overleg met gemeenten.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft er jaarlijks opnieuw moeite mee om geschikte locaties te vinden voor de vestiging van opvangcentra voor asielzoekers. Het COA en overheden vragen aan de provincie om te helpen bij het opvangprobleem. Met het plan van aanpak willen GS voorkomen dat opvangcentra door noodsituaties terecht komen op plekken die niet passen in het ruimtelijke-ordeningbeleid van de provincie.

Het plan van aanpak is voor de zomervakantie gereed.

Informatie: Bina Makhan, tel. (023) 512 3913
Print persbericht



Persbericht, Donderdag 26 april

Gedeputeerde Verburg op werkbezoek in Uithoorn Donderdag 26 april brengt gedeputeerde Bob Verburg (Economie, Landbouw en Europa) een werkbezoek aan de gemeente Uithoorn. Hij wordt op het gemeentehuis van Uithoorn ontvangen door burgemeester mevrouw H.L. Groen.

Tijdens het werkbezoek zal er onder andere gesproken worden over ontwikkelingen in de glastuinbouw, werkgelegenheid, bedrijventerreinen en de Floriade. Verder zal er per touringcar een rondrit door de gemeente worden gemaakt. Deze rondrit wordt onderbroken door een bezoek aan de tuinbouwbedrijven van Van Diemen, Nieuwkoop Hydrokultuur, Bunnik Vriesea's en Levarth.

Programma
11.00 uur: ontvangst in gemeentehuis Uithoorn 12.00 uur: lunch in restaurant Maitre P, De Laan van Meerwijk, Uithoorn
13.30 uur: rondrit per touringcar en bezoek bedrijven 18.00 uur: einde programma op parkeerterrein gemeentehuis

Inlichtingen: Cees Cottaar, tel. (023) 514 46 25 Print persbericht



Persbericht, 20 april 2001

Naar hartelust weer overal aanleggen in het Wijde Blik Donderdag 26 april opent Aranka Goijert, gedeputeerde openluchtrecreatie van de provincie Noord-Holland, 93 nieuwe aanlegplaatsen in Het Wijde Blik, de voormalige zandwinning maar nu schitterende recreatieplas, eigendom van de provincie, in het Noord-Hollandse Vechtplassengebied, gemeente 's Graveland. De aanlegplaatsen zijn vorig jaar gemaakt bij de eilanden in het Wijde Blik en verspreid over de gehele plas.

Aan de oostzijde van het Wijde Blik liggen vijf eilanden die de provincie vorig jaar grondig heeft opgeknapt. Deze eilanden hebben twee functies: ze vormen een geliefde aanlegplaats voor watersporters en ze beschermen de legakkers achter de eilanden tegen afslag. De oeverbescherming van de eilanden was bijna dertig jaar oud en hoognodig aan vervanging toe. De provincie heeft deze opknapbeurt aangegrepen om ook de recreatieve inrichting van de eilanden te verbeteren. Tot dan leidde het recreatieve gebruik tot ongewenste situaties doordat een beperkte groep gebruikers de eilanden exclusief voor zich opeiste. De opknapbeurt heeft aan die situatie een eind gemaakt.
In totaal zijn bij de eilanden en verspreid over het Wijde Blik op aantrekkelijke plekken 93 aanlegplaatsen gerealiseerd. Door een goede benutting van de beschikbare oeverlengte is het aantal aanlegplaatsen bij de eilanden verdubbeld en is bovendien ruimte vrijgekomen voor zwemplekken.

Het project is tot stand komen in nauwe samenwerking met de plaatselijke ondernemersvereniging en Natuurmonumenten en met financiële bijdragen van de stichting Recreatietoervaart Nederland, ministerie van VROM, gemeente 's-Graveland, vereniging Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, het gewest Gooi en Vechtstreek en de vereniging Watersportbedrijven Kortenhoef.
Het plan kost ca 1 miljoen gulden en is gefinancierd door diverse partijen. De provincie Noord-Holland draagt f 380.000,- bij. De stichting Recreatietoervaart Nederland is goed voor f 397.000,- .

Het Wijde Blikproject maakt deel uit van het '1000 Aanlegplaatsenplan Groene Hart' dat nu gerealiseerd is.

Inlichtingen: Leo Maarse, afd. W en G, tel. (023) 514 30 72 Print persbericht



Week 16

Gedeputeerde Verburg op werkbezoek in Haarlemmermeer Gedeputeerde Wildekamp schouwt met bewoners kust(verdediging) van Bergen tot Callantsoog
Bezoek Suriname succes
ISV in Noord-Holland, van plannen naar uitvoering Recreatiegebied Spaarnwoude krijgt nieuw gebouw voor bezoekers en ondersteunende diensten


Persbericht, 19 april 2001

Gedeputeerde Verburg op werkbezoek in Haarlemmermeer Maandag 23 april brengt gedeputeerde Bob Verburg (Economie, Landbouw en Europa) een werkbezoek aan het project 'Aanpassingsinrichting Omgeving Vijfde Baan Schiphol'. Hij wordt op het gemeentehuis van Haarlemmermeer ontvangen door o.a. burgemeester J. van Houwelingen.

Het project "Aanpassingsinrichting...'(API) betreft de herinrichting van een gebied wegens aanleg van de vijfde baan Schiphol, de A5 en de verlengde Westrandweg langs de Zwanenburgbaan. Het gaat hierbij om aanpassing van wegen, waterbeheer en de agrarische bedrijfsstructuur. De uitvoering is in volle gang.

Programma
13.30 uur: ontvangst en presentatie API op het gemeentehuis 14.00 uur: rondrit per bus door het API-gebied 15.30 uur: discussie en informeel drankje in Informatiecentrum 'Groene Golf'.
16.30 uur: einde programma, per bus terug naar het gemeentehuis.

U bent bij dit werkbezoek van harte welkom.
Adres gemeentehuis: Raadhuisplein 1 te Hoofddorp.

Print persbericht



Persbericht, 19 april 2001

Gedeputeerde Wildekamp schouwt met bewoners kust(verdediging) van Bergen tot Callantsoog
Zaterdagmorgen 21 april schouwt de stuurgroep Visie Hollands Kust met o.a. gedeputeerde Ada Wildekamp, bestuurslid Leegwater (Uitwaterende Sluizen) en Brouwer (Rijkswaterstaat) samen met een aantal bewoners de praktijk van de kustinrichting en -verdediging tussen Bergen aan Zee en Callantsoog. Bezocht worden ondermeer de Kerf en de Hondsbossche Zeewering, op lange termijn een zwakke schakel van de kustverdediging in de Kop van Noord-Holland. De kustschouw wordt afgesloten met een openbare bijeenkomst in dorpshuis Kolfweide, Jewelweg 7c te Callantsoog. Aanvang 11.30 uur. Daarbij is iedereen van harte welkom.

Aanleiding voor de kustschouw zijn de drukbezochte regiobijeenkomsten die begin dit jaar plaatsvonden over het onderzoek naar de kust(veiligheid) 2050. Tijdens deze bijeenkomsten toonden relatief veel deelnemers zich ook bezorgd over de korte termijn. Zoals bijvoorbeeld blijkt uit de uitspraak: "door geen helm meer aan te planten verstuiven de duinen. Het zand komt in de dakgoot." De stuurgroep Visie Hollands Kust neemt deze kwestie serieus en gaat daarom samen met bewoners de situatie met eigen ogen aanschouwen.

Programma

9.30 uur:
Start kustschouw in Bergen per jeep over het strand naar Callantsoog

11.30 uur:
Bijeenkomst dorpshuis Kolfweide te Callantsoog met korte presentaties van:

* De heer Melis (Uitwaterende Sluizen) over dynamisch kustbeleid
* De heer Koning (Stichting 'Houd Zijpe Leefbaar') over 'kijk op de kustvisie 2050'

* de heer Drieënhuizen namens de dorpsvereniging Callantsoog
* vragen en discussie

13.00 uur:
Einde programma

Inlichtingen: Jeannette Kluit, project Visie Hollands Kust, tel.(023) 514 31 72
Print persbericht


Persbericht, 19 april 2001

Bezoek Suriname succes
Onder leiding van de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, en de voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam, T. Woltman, heeft een 17 man sterke delegatie deze week een orientatiemissie naar Suriname gemaakt. De delegatie is ontvangen door President Venitiaan. Daarnaast is overleg gevoerd met de voorzitter van de Nationale Assemblee, de heer Lachmon. Er zijn gesprekken geweest met diverse ministers. In een seminar met de Kamer van Koophandel Amsterdam, de Kamer van Koophandel Suriname en het Surinaamse bedrijfsleven is gesproken over een actieve rol van het Surinaamse bedrijfsleven in de ontwikkelingsrelatie Nederland/Suriname.
Dit alles heeft geleid tot de volgende resultaten:


- De Kamer van Koophandel Amsterdam gaat de Surinaamse Kamer helpen bij het aanhalen van de economische banden met Nederland, die moeten leiden tot de versterking van de Surinaamse economie. Er worden onder meer stageplaatsen aangeboden bij de Amsterdamse Kamer en via de Amsterdamse Kamer krijgt de Surinaamse Kamer van Koophandel aansluiting op Europese netwerken.
- De Noord-Hollandse waterleidingbedrijven Gemeentewaterleidingen Amsterdam en PWN hebben een overeenkomst gesloten met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij om te komen tot verbetering van de drinkwatervoorziening in Suriname.

- Tussen de universiteit van Amsterdam en de Anton de Kom universiteit van Suriname is een raamovereenkomst tot samenwerking getekend met als doel intensivering van de huidige gezamenlijke activiteiten op het vlak van de sociale, de economische en de rechtswetenschappen te realiseren.

- De Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Holland krijgen een Surinaamse delegatie van het Instituut Opleiding Leraren in mei op bezoek met de intentie afspraken te maken over samenwerking bij organisatie-ontwikkeling, curriculum-vernieuwing en training van docenten.

- De beide hogescholen gaan studenten en docenten uitwisselen. De Hogeschool Holland zal voor stageplaatsen zorgen. Er wordt eveneens een contact gelegd om de Surinaamse en Nederlandse bloementelers via het Agrarisch Kennis Centrum in de Provincie Noord-Holland in contact te brengen.

- De gemeente Amsterdam, de Algemene Woningbouwvereniging en Woningbouwvereniging Het
Oosten, verenigd in de Stichting Brasa, hebben samen met haar Surinaamse counterpart Stichting Sekrepatu met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de heer Somohardjoe, overeengekomen dat zij in Suriname een woningbouwvereniging zullen opzetten om tot realisatie te komen van 500 woningen in de huursector.

- De WLTO heeft contacten gelegd met vertegenwoordigers uit de landbouwsector en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Er is daarbij met name gekeken naar de kwaliteitszorg en certificering om dat goed te gaan opzetten in Suriname met name voor de export. De landbouwpotentie van Suriname kan daarbij nieuwe impulsen krijgen.

- De provincie Noord-Holland beoogt de komende 2 jaar een 10-tal projecten in Suriname financieel mogelijk te maken.
- De Provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel Amsterdam hebben de Surinaamse Kamer van Koophandel en Fabrieken uitgenodigd voor een tegenbezoek begin 2002.

Inlichtingen: Julia Koeman, bureau communicatie, tel. (023) 514 31 85
Print persbericht



Persbericht, 19 april 2001

ISV in Noord-Holland, van plannen naar uitvoering Op woensdag 25 april 2001 organiseert de provincie Noord-Holland de conferentie
"Investering in Stedelijke Vernieuwing (ISV) in Noord-Holland, van plannen naar uitvoering."
Plaats: Gemeentehuis Hilversum, Dudokpark 1

Programma
13.15 uur Ontvangst en inschrijving
13.45 uur Opening door voorzitter mevrouw Marjo Kroese 13.50 uur Welkom en inleiding door de burgemeester van gastgemeente Hilversum,
de heer Ernst Bakker
13.55 uur Welkom en inleiding door de gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de provincie Noord-Holland, de heer Henry Meijdam
14.00 uur Inleiding door de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de heer Johan Remkes 14.10 uur Interview met de drie bestuurslagen Waar gaat het om bij ISV, welke rollen hebben de verschillende bestuurslagen, wat zijn de verwachtingen en de ambities en wie moeten die waar gaan maken?

Het ISV-proces; wat is dat eigenlijk? Het spel en de spelers, deel
1


14.30 uur Mevrouw Henny Borstlap, Coördinerend portefeuillehouder ISV, gemeente Hilversum

De integrale benadering van fysieke leefomgeving, sociale en economische aspecten; hoe doe je dat als gemeente, hoe haal je hinderlijke schotten weg, Waaraan valt de meerwaarde van deze benadering uiteindelijk te zien, welke verwachting heeft de gemeente van partners (zoals de provincie) in het proces, zijn er succesvoorbeelden?

14.45 u De heer Peter Pinkhaar, directeur Wooncompagnie Schagen Bovenlokale afstemming: wanneer is dat vooral nodig, bij welke onderwerpen, bij welke gemeenten, zijn er succesvoorbeelden, hoe gaat het in z'n werk en wat kan de provincie als partner daar betekenen?

15.00 u Discussie met de zaal
15.30 uur Pauze

Het ISV-proces; wat is dat eigenlijk? Het spel en de spelers, deel
2


16.00 uur Mevrouw Milou van Putten, projectmanager ISV gemeente Purmerend:
Procesmanagement en monitoring: hoe krijg je draagvlak voor de ISV-benadering binnen het gemeentelijk apparaat, hoe ontwikkel je het organiserend vermogen voor dergelijke complexe projecten, hoe monitor je het proces?

16.15 uur De heer Joop Mutters, opbouwwerker bij De Maatschap Alkmaar
Draagvlak onder de bevolking: is dat nodig, waarom, wanneer, hoe betrek je burgers bij ISV-projecten?

16.30 uur Discussie met de zaal
16.50 uur Afsluiting
17.00 uur Borrel

Meer informatie bij Ton van Laar,tel. (023) 514 31 55, e-mail laara@noord-holland.nl
Print persbericht


Persbericht, 18 april 2001

Recreatiegebied Spaarnwoude krijgt nieuw gebouw voor bezoekers en ondersteunende diensten
Donderdag 19 april, om 15.00 uur slaat de gedeputeerde voor openluchtrecreatie Aranka Goijert de eerste paal voor het informatie- en educatiecentrum van recreatiegebied Spaarnwoude. Het nieuwe complex, Genieweg 50, nabij de bestaande boerderij Zorgvrij, bundelt de taken die nu nog vanuit het beheersbureau aan de Kerkweg en boerderij Zorgvrij worden verricht. Oplevering van het nieuwe complex: december 2001. Kosten: f 10 miljoen.

In de huidige boerderij Zorgvrij komen ruimten voor groepsontvangst, exposities, evenementen en een horecahoek. Op de verdieping bevinden zich de klaslokalen, wisselexpositieruimte en de omloop die zicht biedt op de evenementenruimte. De toegankelijkheid van de verdieping is verzekerd door nieuwe trappen en een lift.
De huidige koestal wordt gehandhaafd maar in een nieuw te bouwen schaapskooi en potstal voor koeien zal een belangrijk deel van de levende have bestaande uit schapen en koeien van de oud-Hollandse rassen lakenvelder, blaarkop en aalstreep een gerieflijk onderkomen krijgen. In een kapschuur hebben de medewerkers van het recreatieschap gelegenheid te werken aan de voertuigen en het onderhoudsmaterieel. Kantoren zullen, eveneens als nieuw element in het complex, ruimte bieden aan het personeel dat nu nog verspreid door het hele gebied werkt.
De nieuwbouw vormt een contrast met de bestaande boerderij maar zal daaraan toch ondergeschikt zijn waardoor de karakteristieke vormen van het oude Zorgvrij voldoende herkenbaar blijven.

Inlichtingen: Rienk van der Veen, bureau Communicatie, tel. (023) 514 43 09
Print persbericht



Het archief van de Persberichten vindt U in de rubriek Provinciale Stukken (categorie: persberichten).