Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws

Haider veroordeeld voor beledigen asielzoeker

24 april 2001

Een rechtbank in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft de populistische politicus Joerg Haider veroordeeld voor het beledigen van de Nigeriaan Marcus Omofuma. Deze asielzoeker kwam door verstikking om het leven toen hij met harde hand Oostenrijk werd uitgezet.

Joerg Haider, wiens extreem-rechtse FPö samen met de Christen-Democraten in de Oostenrijkse regering zit, is veroordeeld omdat hij de asielzoeker een drugshandelaar heeft genoemd.

Omofuma kwam in 1999 tijdens zijn uitzetting naar Bulgarije om he leven. Agenten die hem begeleidden ketenden hem vast aan zijn vliegtuigstoel en sloegen hem. Een Bulgaarse arts noemde verstikking de doodsoorzaak. Er loopt nog een rechtszaak tegen de agenten. Hun wordt "het folteren van een gevangene met de dood tot gevolg" ten laste gelegd. Haider reageerde met de volgende woorden op de dood van Marcus Omofuma: "Wat heeft deze drugsdealer onze kinderen allemaal misdaan en aan wie heeft hij de drugs gegeven?"

Volgens de Weense rechtbank is Haiders uitlating "krenkend en onwaar".Haider heeft niet kunnen aantonen dat de Nigeriaan inderdaad in drugs handelde. De politicus moet zijn uitlating voor de radio herroepen en de kosten van het proces betalen, dat door Omofuma's dochter was aangespannen.

bron: www.joods.nl